Izvor: BSC HAPPY
27.08.2023 u 18:02
0

TEMELJ MODERNE SRBIJE : Obeležena 218-godišnjica osnivanja Praviteljstvujuščeg sovjeta srpskog

Obeležena 218-godišnjica osnivanja Praviteljstvujuščeg sovjeta srpskog

Svega nekoliko dana nakon velike pobede protiv carske vojske u Ivankovcu, sastali su se ovde da formiraju prvi stalni organ vlasti ustaničke Srbije –  bio je to Praviteljstvujušči sovjet serbski, naveo je ministar.

On je, govoreći o istorijskim činjenicama tog perioda i tog važnog događaja u izgradnji nezavisne srpske države, rekao da je Sovjet bio vezan za dvojicu ljudi, od kojih je jedan došao iz Srpske pravoslavne crkve – Prota Mateja Nenadović, a drugi iz reda pravne nauke – Božidar Grujović, koji je rođen kao Teodor Filipović.

HEROINA FLORA SANDS: Kako je bolničarka i vojni dobrovoljac „Gvozdenog puka“ postala prva žena srpski oficir

Selaković je podsetio i na veliku ulogu koju je u istoriji srpskog naroda odigrala, koju danas igra i koju će imati Srpska pravoslavna crkva, istakavši da je nakon obnavljanja srpske države, na čelo Vlade doveden sveštenik Prota Mateja Nenadović.

Iako nisu imali državu koja je bila priznata, naši su se preci ponašali kao država i zato su državu uspeli i da stvore. Tamo gde je stao 1813. veliki Karađorđe, 1815. nastavio je Miloš i ko god pokušava srpsku istoriju da posmatra gledajući samo jednog ili samo drugog, taj ne vidi celu sliku, ukazao je ministar.

U Malom Borku vence su položili i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Gradske opštine Barajevo, kao i udruženja i građani opredeljeni za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Istog dana, Selaković je položio venac i na grob Prote Mateje Nenadovića, u porti Crkve Svetih Arhanđela u Brankovini, navodi se u saopštenju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter