Izvor:
25.04.2019 u 05:48
0

TRIVAN: Ključ za rešavanje aerozagađenja je na lokalu, u opštinama i gradovima gde se građani suočavaju sa tim problemima!

Ministar zaštite životne sredine Srbije Goran Trivan razgovarao je juče s predstavnicima gradskih i opštinskih samouprava Beograda, Niša, Užica, Smedereva, Valjeva i Kosjerića o rešavanju problema zagađenja vazduha u tim sredinama.

Reč je o opštinama koje su, prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, identifikovane kao opštine s najvećim brojem dana u kojima je tokom godine povećana koncentracija zagađujućih materija u vazduhu, kaže se u saopštenju Ministarstva zaštite životne sredine.

U razgovoru s predstavnicima tih opština, Trivan je naglasio da u Srbiji zbog zagađenog vazduha, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, godišnje umre 6.500 ljudi i ocenio da je prioritet rešavanje tog problema.

Ključ za rešavanje aerozagađenja je na lokalu, u opštinama i gradovima gde se građani suočavaju sa tim problemima. Odgovornost za kvalitet vazduha u sredinama iz kojih dolazite je vaša, svake lokalne samouprave i njenog rukovodstva – rekao je ministar.

On je izrazio i spremnost Ministarstva zaštite životne sredine da pomogne u rešavanju tog problema.

Morate sami sebi pomoći, da bi vam i mi pomogli. Hoćemo da zajedno rešavamo vaš problem ali morate da uradite svoj deo posla, planove i programe – rekao je Trivan napominjući da se, bez planova i projekata, ne može trošiti ni budžet opština niti aplicirati za projekte kojima bi se rešavalo aerozagađenje ili drugi ekološki problemi.

On je istakao da je ministarstvo i ove, kao i prošle godine, objavilo konkurs, za pošumljavanje i pozvao opštine da apliciraju.

Predstavnici lokalnih samouprava ukazali su tokom razgovora s ministrom i njegovim saradnicima na izvore aerozagađenja u gradovima i opštinama iz kojih dolaze, na probleme u njihovom otklanjanju, ali i na primere dobre prakse u rešavanju problema zagađenja vazduha.

Prema njihovim rečima, najveći izvori lošeg kvaliteta vazduha su individualne ili gradske kotlarnice koje kao energent koriste mazut ili ugalj, stari automobili i dizel vozila i saobraćajna regulacija.

Tokom sastanka ukazano je na podatke Agencije za zaštitu životne sredine prema kojima je prošle godine Užice imalo 154 dana s povećanom koncentracijom zagađujućih materija, Smederevo 146, Kosjerić 86, Beograd 74, Valjevo preko 70, dok su se u vazduhu u Nišu u 54 dana pokazale dominantnim PM čestice.

U saopštenju se napominje da je zaključeno da će predstavnici lokalnih samouprava u nalaženju praktičnih rešenja za probleme zagađenja vazduha u njihovim sredinama imati otvorenu, redovnu komunikaciju i konsultacije kao i podršku Sektora za upravljanje životnom sredinom, Odenjenje za zaštitu vazduha MŽZS.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter