Izvor: Blic.rs
31.05.2020 u 08:37
0

U SUSEDNOJ ZEMLJI SVAKA DRUGA ŽENA JE NA RUKOVODEĆOJ POZICIJI: Proverili smo da li su žene bolji šefovi

Iako žene predstavljaju polovinu zaposlenih u Evropskoj uniji, nastavljaju da budu manje zastupljene među rukovodiocima. Uprkos mnogim procenama da su žene uspešniji direktori od muškaraca, na pozicijama rukovodilaca nalazi se njih 2,5 miliona, za razliku od 4,3 miliona muškaraca koji su na čelnim mestima u kompanijama.

U našoj zemlji je u 2019. godini udeo dama u upravnim odborima činio 16 odsto, a među višim rukovodiocima bilo je njih 21 odsto. Dok je kod prvog pokazatelja Srbija bila ispod proseka, kod drugog je iznad proseka u Evropskoj uniji.

Malo više od jedne četvrtine članova uprave javno listiranih kompanija u Evropi bile su žene, a manje od jedne petine dama su viši rukovodioci (senior executives), pokazuju podaci evropske kancelarije za statistiku, Evrostat.

Naša zemlja je recimo 2013. godine po pitanju broja dama na vodećim pozicijama u firmama bila iznad evropskog proseka, međutim, stvari su se u 2018. promenile. Dok je udeo žena na upravljačkim pozicijama u EU povećan sa 35,2 odsto u 2013. godini, na 36,7 odsto u 2018, u Srbiji je smanjen sa 36,3 odsto na 33,9 odsto.

Letonija je jedina zemlja u kojoj žene predstavljaju većinu među rukovodiocima (53 odsto). Nakon nje na čelnim mestima u firmama je najviše dama u Bugarskoj (49 odsto), Poljskoj, Estoniji i u Sloveniji gde je njihov udeo oko 44 odsto. Najmanje je žena na upravljačkim pozicijama na Kipru (19 odsto) i Luksemburgu (23 odsto).

Žene lakše sklapaju dogovore

Nedavna istraživanja su pokazala da kompanije koje imaju više žena na menadžerskim pozicijama zarađuju bolje, a da veliki broj dama direktora znači i jači rast prihoda, kao i veće profitne marže. Poznavaoci tržišta tvrde da su žene savesnije i odgovornije u poslu, lakše prave dogovore, kao i da bi se pre zauzele za kolegu.

Analitičari su u istraživanju 3.000 kompanija iz 56 zemalja sveta, zaključili da su u poslednjih pet godina kompanije u porodičnom vlasništvu s barem jednom ženom kao direktorom, svake godine zabeležile bolje poslovne rezultate od onih kojima upravljaju isključivo muškarci.

SAZNAJTE JOŠ!

ZBOG AJFONKE POTRES U CRNOJ GORI! Mnogi visoki funkcioneri koristili njene „usluge“!

SRPSKA HEROINA DALA ŽIVOT NA KOSOVU: BRANIĆU SRBIJU I KAD BUDEM MRTVA! (GALERIJA)

SVET JE ZANEMEO NA OVE REČI! NISMO KOLONIJA GUBAVACA, NE PRISTAJEMO NA CRNE LISTE!

Nastavak SKANDALA U BIH! Predložen jednomesečni PRITVOR za federalnog PREMIJERA!

Odnos povučenih loših finansijskih odluka muškaraca i žena je tri naprema jedan. One više poštuju zakone i norme, a protiv njih se i vodi manje radnih sporova. Takođe, lakše sklapaju dogovore“, ocenjuje Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku.

Najčešće se na vodećim pozicijama dame nalaze, kako Rajić kaže, u oblastima ljudskih resursa, pravnim službama i kao rukovodioci bankarskih filijala. Slabije su zastupljene u oblasti rudarstva, energetike i saobraćaja.

Raste broj dama na vodećim mestima, ali sporo

Istraživanja pokazuju da broj žena na upravljačkim pozicijama raste sporo, ali da sigurno raste. U Hrvatskoj je recimo trenutno u upravama državnih kompanija 5,3 odsto žena, dok u onima izlistanim na Zagrebačkoj berzi raste broj, ali je i dalje niži od 19 odsto.

Pojedine ankete pokazuju da se smatra da žene više rade na ličnom razvoju, ali da je najveća razlika po pitanju profesionalnog napredovanja u odnosu na muškarce.

Sposobne za više zadataka odjednom

Najčešće ankete pokazuju da žene imaju sposobnost istovremenog obavljanja više zadataka za razliku od muškaraca. Takođe, da su žene angažovanije i iskrenije.

Interesantno je da se u jednoj anketi rađenoj u Hrvatskoj, 88 odsto ispitanika ne slaže da odgajanje dece, uloga majke i direktorska pozicija nisu moguća kombinacija, dok se 36 odsto slaže s tim da se žene obično smatraju podređenim članom uprave.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter