Izvor: Telegraf
22.03.2022 u 19:51
0

„Učiniti nevidljivo vidljivim“: Obeležavamo Svetski dan voda , značaj podzemnih voda sve veći

Bez vode život na našoj planeti ne bi bio moguć. Zbog toga, 22. marta, veliki broj zemalja obeležava Svetski dan voda, u cilju ukazivanja na njihov značaj, ali i važnost očuvanja. Klimatske promene, zagađenje i prekomerna eksploatacija jesu najveća pretnja vodnim resursima u čitavom svetu, iako uticaj ova tri faktora varira na različitim kontinentima.

Kada govorimo o Evropi, prekomerna eksploatacija i zagađenje jesu ključni, a trećina evropskih zemalja ima relativno nisu raspoloživost vode. Društveno-ekonomske aktivnosti neravnomerno su raspoređene na nivou evropskih država i njihovih regiona, što je imalo za posledicu da se nivo potražnje za vodom neprekidno povećavao tokom poslednjih 50 godina. Ovo je dovelo do opšteg smanjenja raspoloživosti vodnih resursa za 24% po stanovniku vrednovano prema evropskom proseku.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Kada govorimo o Srbiji, kao i veći deo stanovinštva Evrope, i ovde se mahom vodosnabdevanje vrši sa javnih vodovodnih sistema koji zavise od izvorišta podzemnih voda. Upravo je ovogodišnji Svetski dan voda i posvećen podzemnim vodama, pod sloganom: „Podzemne vode – učiniti nevidljivo vidljivim“.

Kako za Telegraf.rs objašnjavaju iz Agencije za zaštitu životne sredine, Srbija sa 1500 kubnih metara „per capita“ godišnje spada u evropske zemlje sa srednjom raspoloživošću u vodi.

– Iako naša Vojvodina kao slivno područje obiluje vodama, površinskim tokovima i bogatim podzemnim izdanima, ne može se pohvaliti kvalitetom. U godišnjim izveštajima o stanju životne sredine koje objavljuje Agencija za zaštitu životne sredine je podrobno ovo dokumentovano.

Rezultati pokazuju da je najlošije stanje na rekama i kanalima sa teritorije Vojvodine, jer je 40% uzoraka sa ovog slivnog područja u kategoriji neodgovarajućeg kvaliteta u odnosu na ukupan broj uzoraka sa svih profila srpskih reka, s tim što je čak 79% vojvođanskih uzoraka vode u kategoriji ekstremno lošeg kvaliteta – navode.

Rezultati ranijeg monitoringa kvaliteta izvorišta podzemnih voda Srbije, koji su ponovo publikovani u izdanju „Životna sredina u Srbiji 2004 – 2019“, a koje je Agencija za zaštitu životne sredine objavila povodom svoje petnaestogodišnjice, ukazuju da se mogu generalno izdvojiti dve zone kvaliteta podzemnih voda na teritoriji Srbije.

– Podzemne vode na teritoriji Vojvodine sa oko 29% neispravnih uzoraka na mikrobiološke pokazatelje i oko 63% na fizičko-hemijske pokazatelje i vode na teritoriji centralne Srbije gde je znatno bolji kvalitet, jer je oko 10% neispravnih uzoraka na mikrobiološke i 20% na fizičko-hemijske pokazatelje.

Ono što je značajno u odnosu na pitanje o uticaju po ljudsko zdravlje je da se standardnim metodama prečišćavanja i dezinfekcije, osim u Vojvodini zbog arsena, mogu ispuniti uslovi za obezbeđenje zdravstveno ispravne vode za piće iz izvorišta podzemnih voda Srbije.Dodaju da je ključna pretnjam našim vodama jesu klimatske promene.

– U najnovijem izveštaju koji je 27. februara objavio Međuvladin panel za klimatske promene (IPCC) razmatraju se uzroci, uticaji i rešenja za klimatske promene i namenjen je donosiocima

odluka.

– Utoliko je značaj povećanja otpornosti na klimatske promene u sektoru snabdevanja naselja vodom i kanalisanja u našoj zemlji veliki, s obzirom na potrebu bržeg razvoja ovog sektora i predstojeće investicije. A tu je presudna primena savremenih tehnologija koje racionalizuju resurse u procesu zahvatanja i distribucije vode, prečišćavanja vode za piće i otpadnih voda i izgradnje infrastrukture do točećeg mesta potrošača.

Takođe, napominju iz Agencije, važno je naznačiti značaj informacija o kvantitetu i kvalitetu vodnih resursa, a ovde posebno mesto zauzima monitoring kvaliteta površinskih i podzemnih voda.

– Značaj sistematskog monitoringa kvaliteta voda u kontekstu uticaja klimatskih promena je bio vidljiv na primeru akumulacije Vrutci kod Užica i problema u vodosnabdevanju ovog grada koje je izazvalo cvetanje algi 2014. godine. Monitoring koji je tom prilikom i kasnije sprovela Agencija za zaštitu životne sredine i rezultati koji su prezentovani su doprineli da se ovaj problem uspešno reši sa resornim ministarstvom, lokalnom samoupravom i vodovodnim preduzećem. Ovaj primer iz naše prakse potvrđuje stav iz navedenog izveštaja Međuvladinog panela za klimatske promene gde piše da je stanje loše, ali da budućnost zavisi od nas, a ne od klime.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter