Izvor: Blic.rs
28.09.2020 u 07:14
0

VAKCINACIJA 2 MILIONA LJUDI U SRBIJI: Prve doze stižu sledeće nedelje!

Prema svim najavama prve doze vakcine protiv gripa stižu nam vrlo brzo – već od početka oktobra. Ovogodišnja vakcinacija po mnogo čemu je specifična – biće dostupan najveći broj doza ikad, prvi put posle 14 godina imamo i domaću vakcinu, a sve se dešava dok pandemija korona virusa divlja u celom svetu.

Ove godine upravo zbog pomenute pandemije vlada veliko interesovanje za vakcinu protiv sezonskog gripa – najviše zbog bojazni šta se može desiti kada mi se korona i ovaj dobropoznati virus ukrstili.

Da do toga ne bi došlo, država i nadležne instituacije su ove godine nabavile veliki broj doza vakcine, budući da je zbog korona virusa svuda veća potražnja.

Kada je reč o tome koliko doza će stajati na raspolaganju našim građanima u narednom periodu pominjalo se nekoliko brojki. Ipak, dileme više nema.

Republički fond zdravstvenog osiguranja je obezbedio u prvoj turi 344.920 doza vakcina. Po ceni od 795 dinara po dozi ugovorena je četvorovalentna vakcina protiv gripa za starije od tri godine, koju proizvodi „Abot“. Vakcina za uzrast do 36 meseci, koja košta 1.194 dinara i četvorovalentna je, ugovorena je sa „Torlakom“.

Dakle, Beogradski Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ posle decenije i po počeće sa proizvodnjom domaće vakcine protiv sezonskog gripa „torvaksflu“, za koju se očekuje da će biti dostupna u oktobru, a najkasnije u novembru.

Kako se najavljuje, „Torlak“ bi sam mogao da proizvede oko 200.000 doza, tako da se za ovu godinu očekuje oko 600.000 vakcina, što je dvostruko više nego godinu dana pre.

Direktorka „Torlaka“ Vera Stojiljković rekla je da je domaća vakcina već registrovana i da je od nadležne agencije za lekove Srbije dobila dozvolu.

Ona je dodala da je trenutno u toku proizvodnja aktivne komponente vakcine protiv gripa, nakog čega sledi kontrola kvaliteta, te finalizacija i dobijanje sertifikata, a potom distribucija i upotreba.

Kome je preporučena, a kome obavezna?

Vakcinacija protiv gripa obično počinje polovinom novembra, a vakciniše se oko 250.000 ljudi. Ove godine ona će biti dostpna već od oktobra, upravo zbog krona virusa. Prošle sezone je interesovanje bilo veće, pa je posle početnih gotovo 300.000 doza, koje su brzo utrošene, obezbeđeno naknadno još 50.000. Veruje se da će ove godine interesovanje biti još veće, a svakako nam je sada vakcina protiv girpa potrebnija nego ikada pre.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter