Izvor: magazin.novosti
26.02.2023 u 07:44
0

VERNICI DANAS SLAVE SVETOG SIMEONA MIROTOČIVOG: Nije crveno slovo, ali je krsna slava i veliki praznik među Srbima

Zbog čudotvornog tečenja mira iz njegovih zemnih ostataka, prozvan je Mirotočivim.

Vernici srpske pravoslavne crkve danas slave Svetog Simeona Mirotočivog.

Prema crkvenom kalendaru, danas nije crveno slovo, ali je krsna slava i veliki praznik među Srbima.

Današnji dan posvećen je osnivaču srpske države i utemeljivaču pravoslavlja u srpskom narodu, Svetom Simeonu Mirotočivom, odnosno Stefanu Nemanji kako se zvao pre nego što se zamonašio.

Bio je osnivač srpske vladarske loze, dinastije Nemanjića, a umro je na današnji dan 1200. godine. Vladao je istočnim srpskim zemljama. Kada je uspeo da proširi državu, borio se protiv bogumila i smatra se jednim od rodonačelnika Srpske pravoslavne crkve.

VERNICI DANAS SLAVE VLASOVDAN: Evo šta treba uraditi na današnji dan za veliki napredak!

Kad je utvrdio državu i pravoslavnu veru, zamonašio se u manastiru Studenica 1195. godine i dobio ime Simeon. Potom odlazi u manastir Vatoped, na Svetoj gori, kod sina, monaha Save. Zajedno počinju obnovu manastira Hilandar, koji su dobili od vizantijskog cara. U manastiru studenica i danas se nalazi loza koju je zasadio Sveti Simeon. U narodu se veruje da zrno ovog grožđa iz Hilandara uz post i molitve Svetom Simeonu pomaže nerotkinjama da dobiju potomstvo.

Sava je preneo njegove posmrtne ostatke 1208. godine u Rašku, da bi nad njima izmirio svoju stariju braću Stefana i Vukana koji su se borili za vlast. Mošti su mu pohranjene u Studenici, njegovoj zadužbini.

Zbog čudotvornog tečenja mira iz njegovih zemnih ostataka, prozvan je Mirotočivim.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter