Izvor:
06.12.2019 u 17:29
0

VLADA POKAZALA DA NE POŠTUJE VOLJU GRAĐANA: MCP i EBN pozvale na protest 21. decembra protiv Zakona o veroispovesti!

Arhijereji i sveštenstvo Mitropolije crnogorsko-primorske i Eparhije budimljansko-nikšićke pozvali su danas pravoslavni verni narod da se u što većem broju okupe u subotu, 21. decembra, na molitvenom crkvenom Saboru u Nikšiću i iskažu protest protiv novog Predloga zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori.

U saopštenju Mitropolije crnogorsko-primorske i Eparhije nikšićko-budimljanske se navodi da je reč o ponizavajućem i diskrimatorskom zakonskom predlogu.

Vlada Crne Gore je utvrđivanjem ovakvog Predloga zakona pokazala da ne poštuje volju državljana Crne Gore, koji su u ogromnom broju (oko 100.000) imenom, prezimenom i potpisom iskazali svoj stav prema diskriminatornom Predlogu zakona – navodi se u saopštenju.

Ukazuje se da iz dosadašnjih aktivnosti na pripremi ovog zakonskog propisa, svima treba da bude potpuno jasno da se radi o pokušaju da se ovim zakonom progone, diskriminišu i ponižavaju Mitropolija i eparhije Srpske Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori

Da je ovo zakon protiv naše Crkve je faktički postalo jasno posle sastanka sa Zoranom Pažinom, jer je ukazano da su, mimo pravne logike i protivno Ustavu, ostale tradicionalne Crkve i verske zajednice navodno zaštićene ugovorima koje su ranije zaključile sa vladom. Zakon – ako je zakon – onda treba da važi za sve, a ne da je, kao u ovom slučaju, uperen i pisan protiv naše Crkve koja je i prethodno diskriminisana odbijanjem vlade da i sa njom zaključi isti ugovor – stoji u saopštenju.

Ističe se da je na današnjem sastanku arhijerejskih protoprezvitera Mitropolije crnogorsko-Primorske i Eparhije budimljansko-nikšićke, održanom u manastiru Svetog Luke u Župi Nikšićkoj, a povodom utvrđivanja tzv. "inoviranog" Predloga zakona o slobodi veroispovesti iskazana odlučnost da se snažo odupru ovakvom poniženju Pravoslavne crkve.

U tome, ističu, očekuju punu podršku svih pravoslavnih vernika, bez obzira na njihovo lično i političko opređeljenje, budući da je obaveza svakog pravoslavnog vernika, bez izuzetka, da jasno i glasno podigne svoj glas protiv ovakvih i sličnih brutalnih ataka i mešanja sekularne države u crkveni poredak radi, kako se navodi, "otimačine crkvene imovine po komunističkim i drugim revolucionarnim metodama".

U saopštenju se navodi i da jučerašnja tvrdnja poredsednika crnogorske vlade, Zorana Pažina, da je Crkva odbijala da razgovara o preporukama Venecijanske komisije, najblaže rečeno, služi obmanjivanju javnosti. – Vlada je od naše Crkve dobila argumentovane primedbe na Predlog zakona (na preko 90 stranica) u kojima je posebna pažnja, pored ostalog, posvećena preporukama Venecijanske komisije – navodi se.

Dodaje se da je predlagao da se razgovara i o ostalim važnim pitanjima verskih prava (restitucije, obeštećenja, garancije imovine i poštovanje pravnog kontinuiteta crkava i verskih zajednica) u Crnoj Gori, te da se dijalog ne ograničava na način na koji je to uslovljavala delegacija vlade u svom krnjem mandatu.

Uporno su odbijali dijalog iskazima da su ta pitanja od nosilaca najviših političkih funkcija proglašena za politička i da su za njih to prvenstveno politička, a ne pitanja osnovnih ljudskih prava – navodi se u saopštenju.

Izvor: Tanjug
Foto: Pixabay/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter