Izvor:
08.01.2017 u 18:24
0

Vulin poručuje: Prihvatni sistem za azilante obezbeđen, opasno biti van njega!

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin poručio je danas da je država Srbija obezbedila sve potrebne kapacitete za sve ljude koji se nalaze na teritoriji naše zemlje, i da je neodgovorno ponašanje onih, koji na svoju ruku odluče, da budu izvan prihvatnog sistema.

On je, nakon obilaska Centra za smeštaj tražilaca azila u Krnjači, istakao da je ostajanje u parku ili bilo gde van prihvatnog sistema opasno, neodgovorno i za to država neće da preuzime nikakvu odgovornost.

"U Grčkoj, Bugarskoj, mnogim zemljama na migrantskoj ruti ljudi su umirali smrznuti, ostavljani negde na strani. Ako se tako nešto desi desiće se zbog nemara, neodgovornosti, a ne zbog odgovornosti države. Za sve su obezbeđeni kapaciteti, svako moze da dođe, za svakog ima i smeštaj i hrana, kao i prevoz, lekar, briga i zaštita", poručio je ministar.

Prema njegovim rečima, svako ko je van prihvatnih kapaciteta to čini na svoju ruku, i dodaje da se boji da takvo ponašanje može dovesti do najgorih posledica.

"Mi ćemo uraditi sve što možemo da izvršimo prevenciju, da se takve stavri ne dešavaju", podvukao je Vulin.

On je istakao da Srbija ne podiže broj svojih kapaciteta, ne širi obim prihvata, jer to nije potrebno u ovom trenutku, ali podiže njihov kvalitet.

I u Krnjači, kako je preneo, podignute su i renovirane barake, obezbeđeno sve što je potrebno ljudima da i po ovim vremenskim uslovima budu zbrinuti i sigurni.

"Država se ponaša odgovorno humano, i ponašaće se tako i dalje. Oni koji nisu u našim prihvatnim kapacitetima ne mogu, niti će biti u odgovornosti države", poručio je Vulin.

Komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić ukazao je da se država Srbija, znajući šta je očekuje, poslednjih desetak dana intenzivno spremala.

"Nema kapaciteta u kojem nisu dodati kreveti, u kojima se nismo proširili, neke od radova koje smo izvodili smo ubrzali. Čak i u alternativnim smeštajima i prostorima na čije postojanje se stalno ukazuje kao na nešto što ne treba da bude, pre svega magacie u parku, ubacili smo zajedno sa Lekarima bez granica dodatnih osam grejača. Mejdutim to nije sigurno dovoljno", objasnio je on.

Cucić je kazao da su žene, deca, maloletnici do 15 godina sklonjeni iz tih smeštaja u prihvatilišta, te da postoji prostora za te kategorije još uvek u svim našim centrima.

"Šaljemo jasnu poruku: „Nemojte ohrabrivati da niko ostane u tim smeštajima po Beogradu. Prekinite sa hipokrizijom. Nemojte da ohrabrujete nekog, a posle odete i sednete u svoju toplu kućiu, a da on danima boravi na minus 15 i minus 20", poručio je Cucić.

Prema njegovim rečima humano je reći da iskoriste prostor koji je država opredelila za njih i da bar za vreme dok traje ovaj kijamet, u narednih par nedelja, prihvate ponudu države.

Cucić je preneo da se u Centru u Krnjači, u kojem je jutros izmereno minus 13 stepeni, nalazi oko 1.200 ljudi, među njima 600 dece, za koje je obezbeđen svaki od potrebnih uslova. On je ukazao da treba apelovati na sve one koji su i dalje u zabludi da im je bolje u magacinima sa razbijenim prozorima i vratima.

"Neka dođu. Nemojte da svi zajendo osetimo tešku gorčninu zato što se neko odlučio da ostane ispod neke garaže, da se smrzne i da onda imamo veliko osećanje nemoći da nismo uspeli da ga ubedimo", zaključio je Cucić.

Tanjug
Foto:Twitter/cbs

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter