Izvor: TANJUG
04.01.2024 u 21:48
0

ZABRANA SE NE ODNOSI NA LEKARE: Ograničenje zapošljavanja u javnom sektoru nije prepreka za MEDICINARE

Ministarstvo zdravlja demantovalo je danas navode pojedinih medija da je Uredba kojom je produženo ograničenje zapošljavanja u javnom sektoru prepreka za zapošljavanje lekara i medicinskog osoblja i navelo da je na osnovu dobijenih saglasnosti Komisije Vlade Republike Srbije, od 2014. godine zaposleno ukupno 38.128 lekara i medicinskih radnika.

MORA LI POSLODAVAC DA VAM DA SLOBODAN 8. JANUAR? Advokat rešava

Ministarstvo u saopštenju naglašava da je na osnovu Zaključka Vlade o saglasnosti za prijem u radni odnos lica koja su radila u Kovid-19 režimu, 8.436 medicinskih radnika primljeno u radni odnos na osnovu angažovanja u vreme pandemije. Takođe, Ministarstvo zdravlja je u cilju sprečavanja migracije zdravstvenih radnika, unapređenja i daljeg razvoja zdravstvenog sistema Republike Srbije, tokom 2018. godine pokrenulo

„Program zapošljavanja najuspešnijih diplomaca medicinskih fakulteta i srednjih medicinskih škola“, dodaje se u saopštenju. Zahvaljujući ovom programu, kako navodi ministarstvo, tokom prethodne godine uručeni su ugovori o radu najboljim studentima, a do sada je ugovore dobilo 1.011 lekara i 1.750 medicinskih sestara/tehničara.

Podsećaju da je u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu, u periodu od 1. januara 2021. godine do 31. decembra 2023. godine, korisnicima javnih sredstava dozvoljeno da bez posebnih dozvola i saglasnosti u tekućoj kalendarskoj godini prime u radni odnos na neodređeno vreme do 70 odsto ukupnog broja lica kojima je prestao radni odnos na neodređeno vreme po bilo kom osnovu.

O prijemu novozaposlenih na neodređeno vreme iznad tog procenta odlučuje Komisija Vlade, na predlog nadležnog organa, uz prethodno pribavljeno mišljenje Ministarstva finansija, pojasnilo je ministarstvo zdravlja u saopštenju. Zapošljavanje se može realizovati ukoliko korisnik javnih sredstava ima obezbeđena sredstva za plate, odnosno zarade, sa pripadajućim porezom i doprinosima za novozaposlene, dodaje se u saopštenju.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter