Izvor: Lepotesrbije,alo
18.09.2023 u 13:10
0

ZAŠTO PATRIJARH PAVLE NIKADA NIJE NI VENČAVAO, NI SAHRANJIVAO? Isto je činio i patrijarh German, a ovo je razlog

Patrijarh srpski Pavle odbijao je da venčava i sahranjuje čak i najviše državne zvaničnike. Isto se ponašao i patrijarh German, koji je odbijao da venčava čak i prijatelje.

Patrijarh Pavle je sve pokazivao delima. Malo je pričao, a ono što je govorio i danas se rado prepričava, sa velikim poštovanjem.
Patrijarh Pavle bio je i ostao najvoljeniji srpski patrijarh, zbog svoje smernosti i skromnosti.

Njegovi saveti i mudre misli prepričavaju se i prenose među vernicima sa velikim poštovanjem.

Patrijarh srpski Pavle odbijao je da venčava i sahranjuje čak i najviše državne zvaničnike. Isto se ponašao i patrijarh German, koji je odbijao da venčava čak i prijatelje.

Za tako nešto imali su dobar razlog.

Ako neko ima posebnu želju da ga venča patrijarh, sve što je potrebno jeste da mu pišete. Crkveno venčanje se ne može vršiti u toku posta, a obavezno je da mladenci i kumovi budu kršteni.

– Naravno da patrijarh može da venča i obične građane. Svi su isti pred Bogom. Inače, nadležan za venčanje u crkvi je paroh, ali ako neko ima neku posebnu želju, kabinetu patrijarha i ako Irineju to dozvole okolnosti i obaveze on će vas i venčati, objasnili su pre nekoliko godina u SPC.

I ne samo to, iako SPC nema zvanični cenovnik usluga za obrede kao što su venčanja, krštenja ili sahrane, u većini eparhija cene evidentno postoje i veoma se razlikuju. Prema tome, dok će vas venčanje u nekoj beogradskoj crkvi ili manastiru u proseku koštati oko 20.000 dinara, srpski patrijarh će to učiniti besplatno. Iz SPC takođe napominju da je dosad bilo jako malo takvih zahteva.

Crkveno venčanje se ne može vršiti u toku posta, a obavezno je da mladenci i kumovi budu kršteni. Venčanje se obavlja u crkvi one parohije u kojoj živi mladoženja ali se može zakazati i u drugim crkvama, ali u tom slučaju se morate dogovoriti da vaš parohijski sveštenik lično obavi venčanje

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter