Izvor: Nova.rs
30.01.2024 u 19:56
0

HEROJSKI PODVIG: Advokat iz Niša porodiljama nudi besplatnu pravnu pomoć!

Glasnije nego ikad su porodilje poslednjih dana svedočenjima o akušerskom nasilju koji su preživele u srpskim porodilištima. Da ne bi sve ostalo samo na društvenim mrežama i u medijima advokat iz Niša Zoran Pešić ponudio im je besplatnu pravnu pomoć, uz napomenu da će ukoliko naplati troškove tokom postupka novac uplaćivati NURDOR-u.

Svedočenje jedne porodilje, koja je progovorila i prijavila lekara za akušersko nasilje nakon smrti bebe, bilo je okidač i drugim ženama da javno istupe o svom iskustvu sa porođaja. Lavina se pokrenula, žene su sada glasnije nego ikada, ali je i dalje utisak da to nadležnima ne prijavljuju.

Kako bi ih ohrabrio da to učine, advokat Zoran Pešić iz Niša ponudio im je besplatnu pravnu pomoć.

 

-U slučaju uspeha u postupcima i naplate bilo kakvih troškova od nesavesnih lekara, celokupan iznos troškova će uvek biti uplaćivan NURDOR-u. Svako može da mi se obrati za savet, mišljenje, na kraju i zastupanje preko adrese moje kancelarije u Nišu, ul. Ćirila i Metodija br. 17, preko društvenih mreža, kao i putem telefona koji se nalazi na sajtu moje kancelarije ili preko sajta Advokatske komore u Nišu. Pozivam sve advokate da se uključe u ovu borbu na isti način, ovde je ugrožena osnovna bit društva, svako mora dati svoj doprinos u ovoj borbi, pa i mi advokati kroz pravnu pomoć svima kojima je neophodn- ističe Pešić.

Nije slučajno odlučio da se priključi borbi protiv akušerskog nasilja. Na to ga je, ističe, motivisala borba nažalost prerano preminule supruge, koja je takođe pretrpela jedan vid akušerskog nasilja par dana pre porođaja. Ističe da je nažalost preminula samo nekoliko meseci nakon porođaja i nije imala priliku da se bori protiv nasilja u porodilištima.

OTIŠLA NA POROĐAJ I ZA DLAKU IZBEGLA SMRT: Doktori joj probušili creva, jedva ostala živa

-Ja sam morao Mariju da odvedem u privatnu bolnicu, jer u Kliničkom centru u Nišu, doktori za dva dana nisu hteli da joj pruže bilo kakvu lekarsku negu, govoreći joj da „samo još Vučić nije urgirao za nju“, iako je bila jako ugroženog zdravlja. U privatnoj bolnici je odmah po prijemu sutradan izvršen porođaj hitnim carskim rezom. Podizanje svesti o neophodnosti borbe protiv tog nasilja ovih dana, gde su šerovani i postovi sa Marijinog instagram naloga je i mene opet pokrenulo da se aktivno uključim i dam maksimalno doprinos i učinim sve što je u mojoj moći da se već jednom stane na put bahatom i bezobzirnom ponašanju lekara u akušerskoj oblasti- napominje advokat.

Zato kaže da će svi advokati iz njegove kancelarije nastaviti ono što je Marija započela i što bi sigurno sprovela u delo.

Podsetimo, direktor niškog GAK-a je govoreći o akušerskom nasilju rekao „da ono postoji, žene bi se porađale kod kuće“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter