Izvor: happy
07.02.2024 u 11:38
0

HITNO SAOPŠTENJE INSTITUTA BATUT: Potvrđen prvi slučaj malih boginja

Institut za javno zdravlje Srbije dobio je potvrdu da je dana 6.2.2024. godine na Institutu za virusologiju, vakcine i serume „Torlak” potvrđen slučaj malih boginja

Institut za javno zdravlje „Batut“ i Ministarstvo zdravlja izdali su saopštenje u vezi sa potvrđenim slučajem malih boginja u Beogradu. Prenosimo ga u celosti:

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” dobio je potvrdu da je dana 6.2.2024. godine na Institutu za virusologiju, vakcine i serume „Torlak” potvrđen slučaj malih boginja kod osobe uzrasta 15 godina života iz Beograda, koja nije vakcinisana i koja je hospitalizovana zbog zapaljenja pluća na Кlinici za infektivne i tropske bolesti „Prof. dr Кosta Todorović”.

Imajući u vidu epidemiološke karakteristike ove bolesti, obaveze prema Planu aktivnosti za odstranjivanje malih boginja u Republici Srbiji, Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” u saradnji sa Ministarstvom zdravlja je dostavio zdravstvenim ustanovama predlog mera za pooštren nadzor nad malim boginjama na teritoriji Republike Srbije (prijava sumnje, laboratorijska dijagnostika, izolacija i lečenje obolelih, zdravstveni nadzor, epidemiološki nadzor, vakcinacija nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih lica, vakcinacija osetljivih lica iz kontakta sa obolelim unutar 72 sata itd.).

Za vreme trajanja pandemije COVID-19 u skoro četvrtini zemalja sveta je prekidana ili odlagana imunizacija MMR vakcinom, a u velikom broju zemalja došlo je do značajnog pada obuhvata. Tokom 2020. i 2021. godine u Srbiji su registrovane najniže vrednosti obuhvata MMR vakcinom u poslednjih dvadeset godina.

Obuhvat ovom vakcinom u drugoj godini života u 2021. godini iznosio je 74,8%, a u 2022. godini 81,3%. Obuhvat drugom dozom, pre upisa u prvi razred osnovne škole, u 2021. godini iznosio je 85,8%, a u 2022. godini 89,5%. Prikupljanje podataka o obuhvatu MMR vakcinom u 2023. godini je u toku. Ciljne vrednosti obuhvata treba da iznose 95%, kako bi se sprečila cirkulacija uzročnika u populaciji i obolevanje.

U najvećoj epidemiji malih boginja u Srbiji u poslednjih 20 godina, tokom 2017. i 2018. godine registrovano je oko 5800 obolelih, od kojih je 93% bilo nevakcinisano, nepotpuno vakcinisano ili sa nepoznatim vakcinalnim statusom. Jedna trećina obolelih bila je hospitalizovana zbog težine kliničke slike praćene komplikacijama. U ovoj epidemiji registrovano je 15 smrtnih ishoda, među kojima je bilo četvoro dece mlađe od pet godina. Prethodne, 2023. godine registrovano je 50 slučajeva morbila u našoj zemlji, od kojih je većina (94%) bila nevakcinisana.

U slučaju pojave temperature veće od 38,5 ºC, kao i pojave ospe po telu, uz curenje iz nosa i crvenilo očiju, potrebno je javiti se izabaranom lekaru u domu zdravlja.

Hitnom i vanrednom revizijom vakcinalne kartoteke od strane pedijatara u domovima zdravlja potrebno je evidentirati nevakcinisanu i nepotpuno vakcinisanu decu prema uzrastu i sprovesti njihovu vakcinaciju u skladu sa Кalendarom imunizacije.

Pozivamo roditelje da u dogovoru sa izabranim lekarom deteta zakažu termine za dolazak na vakcinalni punkt u domu zdravlja.

Vakcinacija je stvar individualne, ali i kolektivne orgovornosti i jedina mera zaštite od teških kliničkih formi obolevanja, bolničkog lečenja i smrtnih ishoda.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter