Izvor: happy
10.02.2024 u 15:52
0

KURTI OSTAVIO SRBE NA SEVERU KIM BEZ LEKOVA! Oglasio se kardiolog: “Situacija je DRAMATIČNA“

Situacija sa nabavkom lekova u zdravstvenim centrima na severu, posebno za najteže pacijente je dramatična

Dr Nebojša Srbljak kaže da je problem veliki i da lekari sa severa Kosova već mesecima ne uspevaju da ga reše.

Situacija sa nabavkom lekova u zdravstvenim centrima na severu, posebno za najteže pacijente je dramatična, izjavio dr Nebojša Srbljak, internista kartiolog, šef pejsmejkr centa i odseka za dijagnostiku kardiovaskularnog odeljenja KBC Kosovska Mitrovica.

Zdravstveni centri na severu Kosova i Metohije u poslednjih nekoliko meseci imaju ozbiljan problem sa snabdevanjem lekovima, medicinskim materijalom i opremom. Zbog toga su pacijenti, među kojima ima i Srba i Albanaca, prinuđeni da lekove i potrebna medicinska sredstva kupuju u apotekama i plaćaju ih sopstvenim novcem, iako su osiguranici RFZO, prenosi Juronjuz.

Dr Nebojša Srbljak kaže da je problem veliki i da lekari sa severa Kosova već mesecima ne uspevaju da ga reše.

Nedostatak lekova najviše pogađa hitne slučajeve i najteže pacijente. Dr Srbljak ističe da su upravo ovi pacijenti najranjiviji i da je njihovo lečenje ugroženo nedostatkom potrebnih lekova.

Posledice nedostatka lekova na zdravstveni sistem
Nedostatak lekova i medicinskog materijala ima ozbiljne posledice po zdravstveni sistem na severu Kosova i Metohije.

– Reč je o klasičnoj opstrukciji kosovskih vlasti na administrativnim prelazima. Ministarstvo zdravlja Repubike Srbije redovno šalje lekove i medicinski materijal prema našim potrebama, ali oni ne stižu do nas. Kosovska administracija se, međutim, poziva na svoje carinske propise o uvozu lekova, iako se oni zapravo ne uvoze, već samo distrubuiraju u okviru zdravstvenog sistema Srbije – kaže Srbljak.

Ovo nije prvi put da se zdravstveni radnici na KiM suočavaju sa sličnim problemima, ali od žalbi kosovskim institucijama očigledno nema vajde.

– Imali smo pre nekoliko meseci problem s nabavkom kiseonika za operacione sale, koji je rešen tek posle pisanja u medijima i rekacije međunarodne zajednice. Kosovska carina nema ni jedan jedini argument da spreči lekove da dođu do naših bolnica. Mi nemamo kontakt ni sa jednim dobavljačem lekova, već ih, kao deo sistema, dobijamo od Ministarstva zdravlja Srbije. I u obavezi smo da lečimo sve pacijente koji pripadaju RFZO, a među njima ima i mnogo Albanaca sa srpskim dokumentima koji koriste naše usluge. Pokušali smo više puta da kontaktiramo sa kosovskom adminitracijom u vezi sa ovim problemom, ali oni se, jednostavno, prave ludi – rekao je Srbljak.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter