Izvor: BSC happy portal
18.10.2023 u 08:10
0

4 VAŽNA SPORAZUMA, SUSRET LIDERA SRBIJE I KINE: Trgovina bez carina, putevi i optička mreža su samo deo ugovora

Si je izgovorio važnu rečenicu – da je naše prijateljstvo prošlo test teških vremena, sa čime sam saglasan. U uslovima nemalih pritisaka na Srbiju, naša zemlja je jedina u celoj Evropi koja se nikada nije pridružila deklaracijama koje bi kritikovale ili napadale Kinu, rekao šef države u Pekingu.

„VELIKA ČAST I ZADOVOLJSTVO“: Predsednik Vučić sa Čen Bo obišao Kineski institut za međunarodne studije u Pekingu (FOTO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji predvodi srpsku delegaciju na trećem forumu za međunarodnu saradnju „Pojas i put“, sastao se juče u Pekingu s kineskim predsednikom Si Đinpingom. U prisustvu dvojice predsednika potpisan je dokument o slobodnoj trgovini, a prethodno je srpska delegacija potpisala nekoliko bilateralnih dokumenata, o izgradnji više saobraćajnica, izvozu jabuka i modernizaciji fiksne mreže.

Čast i privilegija

Vučić je istakao da Sporazum o slobodnoj trgovini otvara nove vidike u odnosima dve zemlje, kao i da je inicijativa „Pojas i put“ donela mnogo dobrog našoj zemlji.

– Sporazum o spoljnoj trgovini je jako važan, moramo da živimo i pre ulaska u EU. Veoma je važno da proizvođači meda imaju ogromnu korist – rekao je predsednik Srbije i dodao:

– Da pokušamo i da pre maja, juna ovaj sporazum stupi na snagu. Velika stvar koja je urađena za Srbiju. Ponosan sam na to. Digitalna tehnologija, inovacije, brža saradnja i u ovim oblastima.

Predsednik je rekao i da je veoma sam srećan, počastvovan i privilegovan što ima priliku da bude u Pekingu.

NSTAGRAM/BUDUCNOSTSRBIJEAV

– Sa mnom su i ministri Vlade Srbije, što govori o poštovanju i samoj prilici da budemo tu. U svim oblastima u kojima sarađujemo beležimo napredak. Inicijativa „Pojas i put“ donela je mnogo dobrog našoj zemlji. Ponosim se našim prijateljstvom i rezultatima koje smo postigli. Hvala vam, predsedniče Si, na ličnom angažmanu na jačanju veza naših država i naroda – poručio je Vučić.

Ukazao je i da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja se nikada nije pridružila nijednoj deklaraciji protiv Kine i da je prijateljstvo dve zemlje izdržalo test teških vremana.

– Si je izgovorio važnu rečenicu – da je naše prijateljstvo prošlo test teških vremena, sa čime sam saglasan. I moram da kažem, u uslovima nemalih pritisaka na Republiku Srbiju, naša zemlja je jedina u celoj Evropi koja se nikada nije pridružila deklaracijama koje bi kritikovale ili napadale Kinu o bilo kom pitanju. I o pitanju Hongkonga, Tibeta, Sindana, Tajvana ili bilo kog drugog, uvek smo bili na strani Kine, politici jedne Kine i tako će i ostati. Ponosan sam i na naše prijateljstvo, na to što uvek ukazujete poštovanje prema jednoj brojčano maloj zemlji kao što je Srbija i na tome smo vam beskrajno zahvalni – naglasio je Vučić.

Podrška za KiM

On je istakao i da su naišli na apsolutno razumevanje kineskih prijatelja kada je u pitanju KiM i rekao da je zamolio Kinu za još investicija.

– Kina strahovito napreduje u investiranju u našu zemlju, kao i mnoge azijske zemlje. Imao sam razgovore s Vilijamom Rutom, predsednikom Kenije. Imali smo baš dug razgovor i mislim da smo se razumeli o pitanju poštovanja. Nadam se da će uskoro doći u našu zemlju. Nadam da će nam doći i indonežanski predsednik – rekao je Vučić.

On je napomenuo i da je resorni ministar Goran Vesić imao važne razgovore o infrastrukturi.

– Ta vrednost će na kraju ispasti ne manje od 3,5 milijardi evra. Mi smo u jednoj Kini uspeli da pronađemo finansijera za ovaj put od Beograda do Kikinde, kao i Beograd – Zrenjanin – ukazao je Vučić.

Predsednik je istakao da je najvažnije da gledamo kako da razvijamo našu zemlju.

– Težak i naporan rad, to je ono što donosi prosperitet i ono na šta možemo da se oslonimo. Da bismo opstali kao zemlja koja jedina nije u NATO u našem okruženju i koja i ne izražava želju da bude, moramo da gradimo prijateljstva, da nikoga ne ugrožavamo i da imamo dovoljno snage da sebe sačuvamo – rekao je predsednik.

Politički mislilac savremene Kine

Vučić se sastao i sa Vang Huningom, predsedavajućim 14. nacionalnog komiteta Kineske narodne političke konsultativne konferencije i članom stalnog komiteta Politbiroa CK KP Kine. Kako je ranije rekao, Huning je najznačajniji politički mislilac savremene Kine.

– Kao i prošlog puta kada smo se sastali, i ovoga puta ću moći mnogo da naučim od vas – naveo je Vučić.

Inače, sastanku dvojice predsednika i potpisivanju sporazuma prisustvovali su ministri Siniša Mali, Tomislav Momirović, Ivica Dačić, Miloš Vučević, Maja Gojković, Goran Vesić, Bratislav Gašić, kao i ambasadorka Srbije u Kini Maja Stefanović.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter