Izvor:
15.09.2016 u 21:03
0

AMERIČKE ANKETE: Klinton i Tramp izjednačeni

Manje od dve nedelje uoči prve predizborne debate, demokratska kandidatkinja za predsednika SAD Hilari Klinton i njen republikanski protivkandidat Donald Tramp su u izuzetno tesnoj trci za Belu kuću, pokazuju danas objavljeni rezultati najnovije ankete, javlja AFP.

Istraživanje koje je sprovela američka televizija Si-Bi-Es Njuz zajedno sa "Njujork tajmsom", Klinton je za samo dva odsto glasova u prednosti nad Trampom kad je reč o ispitanicima koji će najverovatnije izaći na izbore, pri čemu se 46 odsto njih izjasnilo za Klintonovu, a 44 odsto za Trampa.

Među registrovanim glasačima – onima koji imaju pravo glasa, ali nije sigurno da će izaći na izbore – demokratska kandidatkinja je u prednosti od pet poena, odnosno uživa podršku 46 odsto ispitanika, dok je 41 odsto njih naklonjenije Trampu.

Tanjug
Anketa je pokazala i da je među glasačima smanjen entuzijazam, naročito među Demokratama u poređenju sa rezultatima istraživanja sprovedenog pre mesec dana, dok su Republikanci ostali na istom nivou entuzijazma.

Između dva predsednička kandidata i dalje je očigledan jaz kad je reč o polu, pri čemu Tramp prednjači u odnosu na Klintonovu među muškarcima, dok je ona u sličnoj prednosti nad njim među ženskom glasačkom populacijom, navodi francuska agencija.

Tramp i dalje nastoji da pridobije podršku među afroameričkim glasačima, mada je u prednosti nad republikanskom protivnicom među belim biračima.

Dok Tramp uživa snažnu naklonost među glasačima koji nisu visokoobrazovani – oko 58 odsto ga podržava – Klintonova je u prednosti među glasačima sa univerzitetskim stepenom obrazovanja, zaključuje AFP.

Tanjug

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter