Izvor: Alo.rs
20.06.2023 u 13:12
0

PREDSEDNIK VUČIĆ SA ORBANOM I NOVAK NA PALIĆU: „Ovo su iskreni prijatelji Srbije“

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednice Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastali su se sa predsednicom Mađarske Katalin Novak i predsednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom.

12.10 – Završen sastanak, počela sednica Strateškog saveta Srbije i Mađarske!

Na Paliću je danas počela sednica Strateškog saveta za saradnju Srbije i Mađarske, kojoj prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Mađarske Katalin Novak.

Prisutni su i premijeri dve zemlje Ana Brnabić i Viktor Orban.

13.05 – Obraćanje Vučića

– Mi ismo danas napravili jedan u pravom smislu reči istorijski kora, nisam ja tvorac ove misli već Viktor Orban koji je na sednici rekao da smo prešli jednu granicu koja je mogla biti očekivana čak i kada gradite odnose koje je srbija gradila u poslednjih 10 godina… Naši politički odnosi su na maksimalnom niovu i naša trgovinska razmena je danas 3,6 milijardi evra

– Mađarska je danas peti ekonomski partner Srbije, treći iz Evropske unije. Danas ste mogli da vidite da potpisujemo prve sporazume iz oblasti bezbednosti. Mađarska je članica NATO-a, a Srbije nije, i mi čuvamo svoju vojnu neutralnost. Imamo mnogo planova, dugo sam sinoć razgovarao sa Viktorom kako da zaštitimo naše zemlje, kako da uradimo najbolje stvari za naše narode. To je jedan važan iskorak.

– Mi imamo 560 miliona kubnih metara gasa uskladišteno u rezervi u ovom trenutku zahvaljujući našim mađarskim prijateljima, što nam garantuje sigurnost u narednoj zimi.

Obraćanje predsednice Katalin Novak

Predsednica Katalin Novak kaže da je odrasla u Segedinu, i da joj je drago što može da bude među prijateljima u prijateljskoj zemlji.

Katalin Novak ističe da su Mađari plakali sa Srbima, zbog masovnih ubistava u školi Ribnikar, i rekla je da je u ime svih Mađara izrazila saučešće.

– Bilo je teško preživljavati sve. Takođe je teško zamisliti sve što se događa na Kosovu. A saosećamo sa Srbima i zbog poplava koje su se desile. Ali pošto smo prijatelji, tu smo da pomognemo bilo u dobra, bilo u zla vremena. Pružićemo vam pomoć kada god to bude bilo potrebno – rekla je predsednica Mađarske.

Rekla je i da je ovo zlatno doba odnosa Srbije i Mađarske, i da naše zemlje razmišljaju dugoročno.

– Želimo da nastavimo mađarsko-srpsku saradnju. Radi se o dva naroda koja su suverena, i koji poštuju jedni druge. Postoji volja i konkretni planovi da u budućnosti imamo konkretne rezultate. Formirano je 12 radnih grupa, od kojih očekujemo da postignu rezultate – kazala je ona.

Predsednica Novak kaže i da je razgovarano o ratu u Ukrajini, i o šansama za mir.

– Naša pažnja usmerena prema Ukrajini ne sme da nas dovede u situaciju da zanemarimo šta se dešava na Balkanu.

Obraćanje Ane Brnabić

Premijerka Srbije je rekla da je ovo istorijski dan, i da su naši narodi danas bliži nego ikada.

– Vlada će predano i marljivo raditi da dalje unapređujemo saradnju. Prva zajednička sednica dve vlade održana je 2014. godine, i nepunih devet godina kasnije na dan kada osnivamo strateški savet za saradnju. To je devet godina marljivog rada. To pokazuje kada odgovorno radite na nečemu, možete da izgradite istorijski najbolje odnose – kazala je Ana Brnabić.

Ovaj posao je počeo da radi Aleksandar Vučić, nedugo nakon što je preuzeo funkciju predsednika Vlade, podseća ona.

Obraćanje Viktora Orbana

Mađarski premijer Viktor Orban je na početku obraćanja rekao da vrednost placa zavisi od vrednosti placa suseda.

– Zato smo zainteresovani za Srbiju, jer to je dobro i za Mađarsku. U našem DNK imamo slične stvari. Sloboda, suverenitet, nezavisnost, to je kodirano u našem DNK. To je tako i sa Srbima i Mađarima. Kada je predsednik Vučić govorio o poštovanju koje Mađari pokazuju prema Srbima, to je zbog zajedničkog DNK. Ovo je 31. susret sa predsednikom Vučićem, i prijateljstvo se u politici postiže samo tvrdokornim radom – kazao je Orban.

On dodaje da se seća prvog razgovora, i da ga je interesovalo kako je tadašnji premijer Vučić razmišljao o prošlosti.

– Da li je taoc prošlosti, ili razmišlja o budućnosti, koju ćemo da formiramo ne kao taoci budućnosti već kao slobodne zemlje. Vučić je jasno rekao da želi da gradimo svoju budućnost – kazao je mađarski premijer.

Orban dodaje da moramo tražiti mogućnost saradnje sa što više zemalja, i kaže da je Srbija ključna zemlja zapadnog Balkana.

– Na kraju, dragi predsedniče, ja bih pomenuo jednu osetljivu stvar. Mi pratimo događaje na Kosovu i Metohiji pomno, i vidimo šta se radi Srbima. Smatram da je neprihvatljivo da izbore sa učešćem od 4 odsto prihvata međunarodna zajednica kao legalne. Mi Mađari to vidimo, i jasno nam je. A što se tiče hapšenja tri kosovska policajca, ja vas molim da razmislite o tome. Vaši neprijatelji hoće da vam naude, a ja mislim da bi bilo dobro da poslušate našu molbu i vratite tu trojicu policajaca Kosovu. Zato vas molim da razmislite o tome – zaključio je Viktor Orban.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter