Izvor:
20.11.2023 u 20:44
1

ANA BRNABIĆ SA ŽIOFREOM: Očekujem od EU pozitivan signal za otvaranje Klastera

Premijerka je istakla da je Srbija kontinuirano radila na otvaranju Klastera 3,

Predsednica Vlade Ana Brnabić razgovarala je danas sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuelom Žiofreom i ambasadorima država članica Evropske unije o daljim koracima u procesu evropskih integracija, napretku Srbije i preporukama Evropske komisije u godišnjem izveštaju za narednu godinu. Tom prilikom ona je istakla da je Srbija kontinuirano radila na otvaranju Klastera 3, koje je u potpunosti spremno, dodajući da od Evropske unije očekuje pozitivan signal za njegovo otvaranje, navodi se u saopštenju Vlade.

Ona je ocenila da je osnovni cilj u prethodnom periodu bio da se napravi napredak u svim oblastima, pre svega kada je u pitanju vladavina prava, podsetivši na to da je i Evropska komisija u najnovijem Izveštaju prepoznala napredak Srbije u brojnim ključnim oblastima, kao i da ni u jednoj oblasti nije zabeleženo nazadovanje u reformama.

Kako se navodi, kada je u pitanju oblast pravosuđa, premijerka je ocenila da su reforme uspešno sprovedene u cilju ostvarivanja veće nezavisnosti, odgovornosti i efikasnosti našeg pravosudnog sistema, a u konsultaciji sa Venecijanskom komisijom Saveta Evrope. Brnabić je informisala ambasadore da je u toku izrada Strategije za borbu protiv korupcije, koja će sadržati sve GREKO preporuke, a čiji tekst je trenutno u procesu konsultacija sa Evropskom komisijom.

Dodaje se da je ona obavestila ambasadore država članica Evropske unije da su usvojeni Zakon o javnom informisanju i medijima i Zakon o elektronskim medijima, sa ciljem garantovanja slobode medija i javnog informisanja i osiguranja bezbednosti i pluralizma medijske scene u Srbiji, a u skladu sa najvišim međunarodnim standardima zemalja Evropske unije i dokumentima Ujedinjenih nacija i Saveta Evrope. Šef Delegacije Evropske unije istakao je da Godišnji izveštaj o Srbiji daje tačnu i pravednu sliku o preduzetim koracima u reformskim procesima u Republici Srbiji tokom prethodne godine. On je naglasio da proširenje zauzima centralno mesto u politici Evropske unije i dodao da je to prilika koju Srbija mora da iskoristi i ubrza tempo reformi. Predsednica Vlade zaključila je da će Srbija nastaviti rad na sveobuhvatnim reformama u najboljem interesu društva i građana Srbije.

Ona je izrazila posebno zadovoljstvo činjenicom da je, kada su u pitanju ekonomski parametri, u Izveštaju konstatovano da je Srbija na dobrom nivou pripremljenosti za članstvo, kao i time što je sada prvi put konstatovan dobar napredak u transformaciji u privredi.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “ANA BRNABIĆ SA ŽIOFREOM: Očekujem od EU pozitivan signal za otvaranje Klastera”

  1. Lažem sebe ne mogu bez tebe,toliko izložena priča??.koga više briga za klastera kad su nam dali do znanja gde nam je mesto,sigurno ne u ovoj nalazi od unije.

    0
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter