Izvor: BSC Happy/Tanjug
04.07.2023 u 18:50
1

BRNABIĆ JASNA U BRISELU: „Ne želimo da budemo deo NATO, već EU“

"Srbija se veoma mnogo i značajno promenila"

Srbija je napravila ogoromne i značajne korake od kada je postala zemlja kandidat za članstvo u EU, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić u Briselu na panel diskusiji pod nazivom „DA, ALI… : Vizija budućnosti Srbije u EU“, ističući da “želimo promene zbog naših građana, naše zemlje i drušva“.

Premijerka Srbije naglasila je da će EU biti kompletna tek kada zapadni Balkan postane njen deo. „Srbija se veoma mnogo i značajno promenila zahvaljujući procesu pristupanja Evropskoj uniji“, rekla je Brnabić na pitanje koliko se Srbija promenila od kada je postala zemlja kandidat i naglasila da zbog značaja evropskih integracija govori da je taj put jednako važan kao i destinacija.

Predsednica Vlade navela je da reforme mogu da se sprovode na dva načina. „Možeš da ih radiš samo da bi ih uradio i da bi predstavio kao da si nešto uradio, štiklirao i prešao na drugi nivo ili tako da razumeš da su promene važne, da administracija mora biti efikasnija, trasparentnija, okrenuta građanima, kao i oblast vladavine prava…“, rekla je ona.

Brnabić je naglasila da se Srbija promenila mnogo i na polju ekonomije, infrasturukture, da je privukla veliki broj investicija i iz EU, u oblasti energije, zelene agende… „Proces integracija je odličan alat koji nam pomaže da znamo šta prioriteti moraju da budu i šta treba da se uradi i u kom pravcu treba zemlja da se menja“, rekla je ona.

Na pitanje da li smatra da će Srbija uspeti za 10 godina da zatvrori sva poglavlja i klastere na putu ka EU, kaže da se nada da nećemo toliko čekati, ali i naglašava da to ne zavisi samo od nas i da je to odluka svake članice. Predsednica vlade je rekla da se nada da ćemo na tom putu biti uspešni i da će se pojaviti nova energija za proširenje, što nije samo u interesu Srbije već i EU.

Na konstataciju da bi mnoge zemlje EU želele da imaju BDP kao Srbija, nivo nezaposlenosti, Brnabić kaže da možete da implementirate sve što treba, da primenite najviše standarde, u svakom poglavlju, klasteru, da uradite sve što se očekuje od vas, dostignete najviše standarde, ali ako klub misli da proširenje nije u njihovom interesu, nećete postati članica.

Na pitanje da li vidi korake naped, izrazila je nadu da će biti nove energije i raspoloženja prema proširenju. „Mislim da to nije samo u našem interesu, u interesu ZB, već geostrateški to bi bio važan potez“, rekla je ona. Na pitanje da li je konflikt u Urkajini promenio dinamiku pristupnog procesa, premijerka kaže da nije u velikoj meri.

Dodala je da je u Briselu imala danas mnogo konstruktivnih sastanaka. Ako gledamo EU, i postojeće članice, ako bi se ti standardi odnosili i na njih, mnoge nikada ne bi postale članice, kada govorim o vladavini prava, izboru sudija, navela je Brnabić i podsetila da je Srbija sprovela značajne reforme, među kojima je ona koja se tiče uticaja države na pravosuđe. „Ali to su činjenice na koje možemo da se žalimo, ali to su i pravila igre ako želite da postane član kluba, morate ih prihvatiti“, kazala je ona.

VARHEJI I BRNABIĆ O NOVOM PLANU RASTA ZA ZAPADNI BALKAN: Važno je da Srbija i region iskoriste zamah da ubrzaju i prodube reforme

Brnabić naglašava da će EU biti kompletna tek kada ZB postane njen deo. „Verujem da će EU biti kompletna samo kada u nju uđe Zapadni Balkan, jer je on u samom središtu EU. Mi smo okruženi članicama, to nije kao Ukrajina ili Moldavija, gde se EU zaista proširuje, nas samo treba da obuhvate. U smislu geopolitike to ima itekako smisla“, rekla je predsednica Vlade i naglasila da je uz sve, EU istorijski posmatrano najuspešniji mirovni projekat u ljudskoj istoriji.

Naglasila je da je i nama isto potreban taj projekat, jer ne želimo nove izvore nestabilnosti. Na pitanje kako vidi ulogu SAD, u procesu pridruživanja EU, kao pozitivnu ili negativnu – predsedica Vlade kaže da je to više pitanje za EU. „Imamo ono što se naziva evropskim integracijama i evroatlanskim integracijama. Svi ostali su za evroatlantske, a mi se u Srbiji držimo evrointegracija, ne želimo da budemo deo NATO, već EU„, kaže Brnabić.

Dodala je da je vrlo pragmatična i da zaista smatra da kad ljudi imaju posao, prosperitet i kada mogu da vide da će njihova deca imati posao, da plate rastu, da tada više neće razmišljati o prošlosti. „Vidim to u Srbiji, Srbija se u velikoj meri promenila. Od 2015. kada je predsednik Vučić, tada premijer, sproveo nepopularne mere fiskalne konsolidacije…Tada smo krenuli da se širimo i razvijamo, gradimo i nikoga ne zanimaju ratovi i prošlost„, rekla je.

Zato je naglasila da je potrebno da se govori o tome kakva je naša zajednička budućnost, prosperitet i kako da postanemo konkurentniji za EU. “Uspeli smo to da uradimo u Srbiji za samo sedam godina, mi to možemo na Zapadnom Balkanu“, kazala je Brnabić i izrazila žaljenje što je suviše priče o politici. Kaže da je isto pitanje postavljeno ranije i Gerhardu Šrederu, bivšem nemačkom kancelaru, odličnom poznavaocu Balkana, koji je tada, kako je podsetila, rekao da bi primio sve u EU i tog istog dana problemi koji danas postoje bi bili manji i sve bi bilo opuštenije i lakše rešivo.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “BRNABIĆ JASNA U BRISELU: „Ne želimo da budemo deo NATO, već EU“”

  1. Kada bi se EU promenila sa svojim stavovima , kada ne bi bila suicidna , sto trenutno pokazuje , pa i da udjemo gospodjo Brnabic , ovako , ne znamo kuda ide, neka EU pokaze jasno kuda ide , ako ne ide u propast, ako nije nacisticka , ako nije globalisticka , ako pokaze zdrav razum po pitanju novog stvaranja sveta , ako postane nezavisna po svim pitanjima … eto nas ali ovako …..zasto cemo tamo , pa do sada smo bili hrabri i mogli smo sami , kroz sta smo sve prosli sami samciti , koliko se njih iz Eu navrzlo a i sada na nas i koji nam ne zele nista dobro , koliko se njih iz EU siledzijski ponasalo prema nasoj maloj ali dusevno velikoj Srbiji , koliko se njih iz EU pokazalo kakvi su , pa tu bi za njih trebao jedan Tribunal ali da nijne u Hagu , oni treba da shvate da ne rade prave stvari i dalje su im postupci van svih Zakona , hteli su da nas proglase genocidnim , pa to bi bio genocid da su uspeli u tome , unistili bi narod Srbije i drzavu Srbiju , em lazno optuzuju em tim postupkom sprovode genocid nad nevinom drzavom, da mi jos malo razmislimo , uostalom uvek postoji referendum .

    0
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter