Izvor: BSC Happy/Tanjug
10.07.2023 u 14:47
0

BRITANSKI POSLANICI PORUČILI IZ BEOGRADA: Stav Ališe Kerns nije stav britanskog parlamenta i vlade

"Izjava Kerns oslikava isključivo njen lični stav"

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić danas je na sastanku sa delegacijom Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva ukazao na oštre reakcije i opravdanu ogorčenost javnosti u Srbiji zbog teških optužbi koje je, na račun SPC i zdravstvenog sistema na KiM, nedavno iznela predsedavajuća Odbora za spoljnu politiku britanskog Parlamenta Ališa Kerns. „Njene reči je odmah demantovao KFOR. Važno je da tako flagrantnih primera neodgovornosti ne bude, a da, kada do njih dođe, dobiju jasnu osudu“, rekao je Orlić, saopšteno je iz njegovog Kabineta.

Delegaciju Parlamenta činili su predsednica Svepartijske parlamentarne grupe za Srbiju Džeki Dojl Prajs, kopredsedavajući Grupom lord Renard, kao i istaknuti poslanici Metju Oford, Tan Desi i Ven Dejvid. Britanski poslanici poručili su da izjava Kerns oslikava isključivo njen lični stav, nikako zvanični stav Parlamenta UK ili Vlade UK. Naglasili su da u Srbiju dolaze kako bi radili na jačanju veza sa našom zemljom, njenoj promociji u UK, kao i promociji sveobuhvatne saradnje i prijateljstva.

Orlić se tokom razgovora osvrnuo i na tešku situaciju u južnoj srpskoj pokrajini, kao i na otvoreni teror koji nad srpskim narodom sprovodi Aljbin Kurti. Kako je rekao, režim u Prištini sprečava da Srbi dobiju hranu i lekove, te da svakodnevno povlači opasne poteze sa namerom da izazove otvoreni sukob. „Predsednik Republike Aleksandar Vučić najavio je da će tražiti sastanak sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, a zatim i hitnu sednicu SB UN. Važno je da svi razumeju težinu situacije, jasno osude Kurtijevo ponašanje i da učine sve da dođe do deeskalacije na KiM“, rekao je Orlić.

Britanski parlamentarci su rekli da prate dešavanja u regionu, te da će Velika Britanija ostati posvećena očuvanju mira i stabilnosti u ovom delu Evrope. Sagovornici su tokom sastanka razgovarali i o nastavku unapređenja sveukupnih bilateralnih odnosa, kao i o daljem intenziviranju parlamentarne saradnje, navodi se u saopštenju.

OGLASILA SE EPARHIJA RAŠKO-PRIZRENSKA POVODOM OPTUŽBA NA SRPSKU PRAVOSLAVNU CRKVU: Traže hitnu proveru navoda Ališe Kerns o švercu oružja

Na agendi razgovora našla se i tema ekonomske saradnje koja beleži trend rasta, ali u okviru koje, kako su zajednički konstatovali, postoji prostor za unapređenje. Takođe, bilo je reči i o saradnji u oblasti energetike, infrastrukture i investicija. Kako je naglasio Orlić, Skupština ostaje posvećena nastavku povezivanja sa kolegama iz Parlamenta UK, kako kroz rad odbora i radnih tela, tako i kroz aktivnosti Poslaničke grupe prijateljstva sa Velikom Britanijom koja je među najbrojnijima u Narodnoj skupštini.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter