Izvor: BSC Happy/Kosovo Online
10.07.2023 u 13:28
0

ESKOBAR UPOZORAVA: Na severu Kosova može doći do još veće krize

"Tri jednostavna koraka za deeskalaciju"

Izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je da je za izlazak iz krize na severu Kosova potrebno organizovati nove izbore uz učešće Srba, ispuniti obaveze iz dijaloga, i formirati Zajednicu srpskih opština.

Eskobar je izjavio da su visoki predstavnik EU Đuzep Borelj i izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak predstavili tri jednostavna koraka za deeskalaciju na severu. „Prvi korak je da sklonimo ljude sa ulice. Takođe, gradonačelnici ne bi trebalo da se biraju da bi privukli pažnju. Potrebni su nam novi izbori uz bezuslovno učešće Srba. Potreban nam je i rok za srpsko sprovedjenje obaveza, i za nacrt statuta ZSO. Reč je o jednakosti, pravičnosti i beneficijama za obe strane“, naglasio je Eskobar.

On je istakao da može doći do još veće krize, ukoliko dve strane ne prihvate plan EU za smirivanje sukoba. „U Ohridu je postignut sporazum o normalizaciji, za stvaranje mirnih uslova između dva neprijateljska suseda po evropskim pravilima. Ne samo da su normalizovali svoje odnose, već su se i uskladili sa EU. Moramo da se vratimo na to“, dodao je Eskobar.

„NE MISLIM DA ĆE SASTANAK U BRISELU BITI OVE NEDELJE“: Eskobar o situaciji na severu Kosova

On je naglasio da sporazum stvara prave uslove za produbljivanje evropskih integracija. „U međuvremenu se desio niz destabilizujućih akcija. To nas je odvratilo od sprovođenja tog sporazuma. Moramo se vratiti njemu”, rekao je Eskobar.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter