Izvor: HappyBSC
25.05.2022 u 20:46
0

CVETIĆANIN U „AKTUELNOSTIMA“: Evropi preti potencijalna IZBEGLIČKA KRIZA zbog moguće GLADI!

Profesor dr Božidar Forca, Miroslav Cvijanović-novinar i Neven Cvetićanin –predsednik Foruma za strateške studije, bili su gosti emisije „Aktuelnosti“ na Happy televiziji. 

Predsednik Rusije, Vladimir Putin, obišao je danas ranjenike i obećao pomoć što je svojevrsni čin ohrabrenja i davanja morala vojnicima. 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

-Poseta predsednika Putina je velika stvar u ovom momentu. Velika je čast da vojnik vidi predsednika, a pogotovo u ovoj situaciji kada se pojavljuju vesti da Rusija ukida ograničenje za služenje rezervnog sastava-kazao je Forca. 

-Kada pričamo o  vojnim strategijama ruske vojske, moramo da se vratimo na početak. Šta je cilj Rusije? Cilj jeste denacionalizacija, demilitarizacija, Krim u sastavu Rusije i da se reši pitanje Donbasa. Sa vojničkog aspekta se nije moglo odmah proceniti šta je bio cilj prve faze specijalne operacije. Kasnije se videlo da su Rusi napali Ukrajinu sa više strana. Pojavile su se neke prve analitike gde su Rusi prikazani kao da su upali u sopstvenu zamku. Očekivao se brz kraj rata i pobeda. Po mom mišljenju to je bilo razvlačenje ukrajinskih snaga i to se pokazalo da je bio ruski cilj. Donjeck je tvrđi orah i to je veći prostor i tamo su grupisane ukrajinske snage. Sada se postavlja pitanje da li je samo Donbas cilj ruske operacije? Misli da će jugoistokom  Ukrajine vladati Rusija u nekom koraku pregovaranja, ako do njega dođe-rekao je Forca. 

– Mislim da je osnovni cilj Rusije da ovlada obalama Crnoga mora i da stavi pod kontrolu sve što se dešava na ukrajinskim obalama. Mislim pre svega na plan da se kontroliše trgovina Ukrajine i da se to iskoristi kao zalog za pregovore sa Evropskom Unijom. Dakle, Evropi preti potencijalna nova izbeglička kriza. Budući da su Ukrajina i Rusija vodeći svetski proizvođači žitarica, a žito najviše ide ka Africi i ka najpasivnijim krajevima u ekonomskom smislu. Ukoliko Ukrajina ne izveze žitarice koje trenutno stoje u silosima, to bi najverovatnije izazvalo beg od gladi u Evropu i Evropa bi se tada našla pod pritiskom.  Možemo da vidimo da se i sada vodi ratna diplomatija. Sve strane ratuju, ali i pregovaraju. Ovo je sukob velikih interesa-kazao je Cvetićanin. 

VUČIĆ PORUČIO IZ DAVOSA: Najvažnije da nastavimo da se borimo kako bismo obezbedili sigurnost (FOTO)

-Koreni svega ovoga što se sada dešava u Ukrajini su daleko dublji. Ovo je mešavina građanskog  i klasičnog rata. Taj rat je trajao nekoliko godina i tu je oko 15.000 mrtvih sa jedne i sa druge strane i to čini ovaj rat specifičnim. Helmut Šmit je govorio da je gotova stvar što se Krima tiče i da Zapad ne bi trebalo da pravi više tu grešku. Kisindžer je govorio da je spasonosno rešenje za celu planetu da Ukrajina bude neutralna država i da ona bude neka vrsta tampona između zapadnog i istočnog sveta i da se uvažavaju interesi Rusije koje ne  bi trebalo stavljati pred zid i koju ne bi trebalo izolovati jer bi svet time bio ugrožen. Ovaj rat je specifičan i zato što se preko Ukrajine vode ozbiljniji ratovi-kazao je Cvijanović. 

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter