Izvor: Happy BSC Portal/Tanjug
24.11.2023 u 12:19
0

DAČIĆ: „Značaj počasnih konzula nemerljiv za očuvanje KiM u sastavu Srbije“

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spolјnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da su aktivnosti stotinu počasnih konzula Srbije od nemerljivog značaja za očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije.

Govoreći na otvaranju Treće konferencije počasnih konzula Republike Srbije u Palati Srbija u Beogradu, Dačić je istakao da je Srbija svesna važnosti uloge i potencijala koji rad konzula ima, kao i povezanosti između naše i drugih država i naroda širom sveta.

– Sa ponosom ističem da Srbija danas ima najveći broj počasnih konzula u svojoj istoriji, čak stotinu, i to na svim kontinentima. Vaše aktivnosti imaju nemerljiv doprinos u realizaciji naših spoljnopolitičkih prioriteta, od kojih je najvažniji odbrana teritorijalnog integriteta i suvereniteta, odnosno očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Republike Srbije – rekao je Dačić.

Prvi potpredsednik Vlade poručio je počasnim konzulima da je uveren da će oni, zahvaljujući svom profesionalnom iskustvu i poznanstvima, ostvariti uspeh u osnaživanju ekonomske saradnje Srbije sa državama u kojima žive.

– Predstavljanje poslovnih šansi i prilika za investiranje u Srbiju neće biti težak zadatak, jer su ekonomski rezultati naše zemlje u proteklih desetak godina zaista impresivni. Zbog toga ću biti slobodan da kažem da Srbija nudi ubedljivo najbolje uslove za investiranje. Naša posebnost je svakako i u tome što imamo prijatelje širom sveta i što smo otvoreni za saradnju sa zemljama iz svih regiona – naveo je Dačić.

Kako je rekao, pred konzulima je odgovoran, ali i častan zadatak, da svetu predstave Srbiju onakvu kakva zaista i jeste – moderna, ali i odana tradiciji, multikulturalna, tolerantna i otvorena za jačanje postojećih i stvaranje novih prijateljstava i partnerstava.

Počasni konzul Srbije u Sudanu Ahmed Muti savetovao je novim počasnim konzulima da se upoznaju sa svima što je više moguće jer, kako kaže, nikad se ne zna ko će kome biti potreban.

EULEKS: Specijalizovani timovi u četiri opštine na severu KiM

– Kada sam tek postao konzul, pričao sam ambasadoru o prijateljskim zemljama, a on mi kaže da si prijatelj s nekim onoliko koliko trguješ sa njim. Gledajte da bude što više međusobnih investicija, odatle rastu i prijateljstvo i sve ostalo. Srbija ima šta da ponudi – turizam, zdravstvo i zdravstveni turizam. Koga god da sam odveo u banje, oni su se zaljubili u ta mesta – istakao je Muti.

Počasni konzul u Sudanu ocenio je i da je davanje stipendija ljudima iz zemalja koje su povukle priznanje nezavisnosti tzv. Kosova lep gest i tom prilikom zamolio ministra da razmotri da, kako kaže, bude i poneka stipendija za dijasporu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter