Izvor: BSC Happy
15.05.2023 u 08:47
0

MINISTARKA KISIĆ ZA HAPPY TV: „Mladi žele troje i više dece“

Gošća najgledanijeg jutra u Srbiji je Darija Kisić Tepavčević, ministarka za brigu o porodici i demografiju Republike Srbije, sa kojom smo razgvarali o populacionoj politici, stanju u porodici i stavu mladih po tim pitanjima

– Da li je prevashodno naša poprodica onakva kakvu bismo želela ida bude. Da bude naša oaza. Kada su lepi trenuci, možete sa svakim kada je nešto lepo. Kada ste tužni praktično je to mali krug ljudi koji ima vaše poverenje, to upravo jeste porodica. Ovakav dan jeste trenutak i dana da se zapitamo da li činimo sve i i imalo li  vremena za našu porodicu. Kada je problem onda u stvari ponovo shvatimo suštinu. Tog 3. maja prvo smo svi posle prvog šoka nekako smo i to je sebično u ljudskoj prirodu, jedva čekali da zagrlimo svoju decu i to je prirodna reakcija. Vlada je pre nešto više od 2 godine prosto izdvojila i Ministrarstvo koje je zadušeno za pitanje porodice i pronatalitetnu politiku. Nije pitanje porodice jednako pitanje socijalne politike – rekla je ministarka.

Kakav je stav mladih po pitanju osnivanje porodice

– Njih manje od 40 posto je reklo da želi troje i više dece, to je lepo. Dve trećine njih je reklo da je porodica mesto iz koje dobijaju informacije i ona je ključni faktor. Imate 25 posto mladih ljudi. Jeste značajan parametar. Pitali smo ih kada misle da je pravo vreme za rađanje dece i stvaranje braka. Odgovor je bio od 25 do 30 godina. To je zrelo razmišljanje. Kada smo ih pitali, mlade ljude diplomce, dok završim fakultet, nađem posao i kupim stan, niko mi nije rekao kada nađem pravu osobu. Mnogi od njih su bili rođeni 1999/2000. godine. Vaši roditelji su razmišljaji tako kao vi, mnogi od vas ne bi došli na ovaj svet. Ne možemo mi da zaustavimo 21. vek, ali treba da sve te prednosti veka iskorsitimo u pravcu koji odgovara ljudkoj populaciji. Sada jeste drugačije, mi smo rođeni u prošlom veku. Jeste se promenio način života, stil komunikacije, to je ono što puni novinske članke – smatra ona.

Moramo promovisati porodicu kao osnovnu jedinicu društva

– Ništa nije promotivno. Mi vrlo često vama novinarima pokušamo da nametnemo priču. Podržite nas, ali nije to najvažnije. Nije da nije bilo toga pre, samo se o tome ćutimo. Ukoliko se ne slikamo kao da se nije desilo – kaže Kisić.

Nasilje u porodici je složen problem

– Jako složan problem koji je pod ingerencijama mnogih ministarstava. Mora da postoji pristup multidiscipliniran. Nasilje ne uključuje fizičko nasilje. Finasnisjko nasilje, psihičko nasilje. To je bitno da se prepozna. Isto tako niko od nas ne zna šta se dešava iz zatvorenih vrata u jednoj porodici. Ako se dešava nešto što je negativno, može da bude okidač kakav ne bi trebalo da bude – zakljućuje ministarka.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter