Izvor:
17.10.2018 u 17:52
0

ĐURIĆ: Samo kompromis je garancija budućih skladnih odnosa na Zapadnom Balkanu!

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić preneo je danas zamenici ministra spoljnih poslova Italije Emanueli Del Re koje je napore Beograd učinio da se pronađe kompromisno i održivo rešenje za pitanje južne srpske pokrajine.

Đurić je naveo da se trajni mir i stabilnost u regionu ne mogu uspostaviti jednostranim odlukama koje bi potpuno zanemarivale interese jedne od strana u dijalogu, te da je zato neophodno da se i u međunarodnoj zajednici značajnije uvaže iskrene i dobre namere koje Beograd ima u dijalogu sa Prištinom. Kako je objasnio, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Vlada Srbije žele da se u interesu svih naroda u regionu pronađe rešenje kojim bi se izbeglo produžavanje zamrznutog konflikta u srpsko-albanskim odnosima, jer, kaže, samo kompromisno rešenje, koliko god ono inovativno ili nekonvecionalno bilo, može biti garancija budućih skladnih odnosa na Zapadnom Balkanu.

Đurić je sagovornici ukazao na brojne provokacije Prištine i napade na Srbe i njihovu imovinu na Kosovu i Metohiji u poslednjem periodu, konstatujući da su oni ozbiljan udarac mirovnim naporima Beograda i sa druge strane manifestacija neodgovornosti i kratkovidosti onih koji takve incidente tolerišu ili podstiču.

Direktor Kancelarije naglasio je da Italija, kao članica kvinte i država koja je politički i vojno u značajnoj meri prisutna u našoj južnoj pokrajini, može da pruži ogroman doprinos stvaranju klime za iznalaženje kompromisa Beograda i Prištine.

Blic.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter