Izvor: TANJUG
04.03.2024 u 13:44
1

INFLACIJA USPORAVA: Evo za koliko se smanjila u februaru

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je danas na Kopaonik biznis forumu da je procena centralne banke da je međugodišnja inflacija u februaru usporila na 5,5 odsto.

 

Ona je podsetila da je prethodno, u januaru, međugodišnja inflacija smanjena na 6,4, što je bilo potpuno u saglasnosti sa procenom NBS.

„Naša je procena da je inflacija usporila dodatno na 5,5 odsto međugodišnje. To još nije ni fleš podatak Republičkog zavoda za statistiku“, rekla je Tabaković.

Ona je navela da je, uz dobru domaću poljoprivrednu sezonu, najsnažniji dezinflatorni faktor u prethodnom periodu bilo popuštanje troškovnih pritisaka u proizvodnji hrane na globalnom nivou, koji su prethodno i najviše doprinosili povećanju domaće inflacije.

„Pored toga, i niže cene energenata, uz razrešenje većeg dela zastoja u lancima snabdevanja, oslabili su inflatorne pritiske. I po osnovu ostalih uvoznih i proizvođačkih cena inflacioni pritisci su oslabili tokom prethodne godine. Na to se nadovezuje i dezinflatorno dejstvo eksterne i domaće agregatne tražnje uz restriktivnije monetarne uslove“, navela je Tabaković.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “INFLACIJA USPORAVA: Evo za koliko se smanjila u februaru”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter