Izvor:
16.06.2019 u 12:49
0

INTENZIVAN POLITIČKI DIJALOG….Ambasador Belorusije ima cilj političko razumevanje i prijateljstvo sa Srbijom! (FOTO)

Srbija i Belorusija vode intenzivan politički dijalog na svim nivoima, razgovaramo o svim mogućim vidovima saradnje i to je razgovor ravnopravnih partnera koji se uvek odvija u prijateljskoj atmosferi, izjavio je ambasador Belorusije u Srbiji Briljov Valerij uoči posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Minsku 22. juna.

Ambasador je dodao da je -sledeći cilj da to političko razumevanje i prijateljstvo dovede i do intenzivnije trgovinsko-ekonomske i investicione saradnje.

-Brojni su susreti naših lidera. Predsednik Vučić je bio u Minsku i kao premijer, sastao se i sa predsednikom Lukašenkom i sa premijerom i sa parlamentarnim liderima, bila je kod nas i premijerka Ana Brnabić, i ona je imala niz najviših sastanaka. I predsednica parlamenta Maja Gojković, takođe, ucestvuje u intenzivnoj saradnji naših parlamenata-kaže Briljov Valerij.

On dodaje da su svi pomenuti kontakti doveli do toga da između dve države, njihovih privreda i naroda nema razmimoilaženja, i da postoji samo saradnja kakve, kako kaže, "retko gde ima među evropskim narodima".

-Uspešno se razvijaju kulturne veze – 17 gradova i regiona naših zemalja se zbratimilo. Ne možemo da se svemu tome ne radujemo- poručuje ambasador.

-Mnogo je toga što bi Srbija mogla jeftinije da kupi u Belorusiji nego na drugim mestima. Recimo, Srbija je prestala da uvozi energente iz Belorusije i kupuje ih po višim cenama na drugom mestu. Ja ne bih da ulazim u to zašto je donesena takva odluka, ali to potvrđuje da treba da tražimo sveobuhvatnije partnerske vidove saradnje- dodaje on.

Komentarišući to što je Belorusija Srbiji poklonila četiri lovačka aviona "mig 29", i odgovarajući na pitanje otkud zainteresovanost Belorusije za odbrambenu sposobnost Srbije, ambasador je rekao da "ako apstrahujemo praktične vidove ekonomske saradnje, narodi Srbije i Belorusije osećaju bliskost ma kakva bila situacija u njihovim zeljama i uvek su spremni da jedan drugom pomognu kad zatreba".

-Dovoljno je spomenuti činjenicu da je za vreme žestokog bombardovanja Srbije predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko bio jedini šef države ne svetu koji je usred bombardovanja došao da poseti srpski narod i iskaže solidarnost. U tome i jeste smisao istinskog bratstva medu narodima i zemljama, ma koliko ih kilometara i granica delilo- kaže beloruski ambasador.

Odgovarajući na pitanje kad možemo da očekujemo "migove", on je rekao da može da kaže da se u Belorusiji trenutno radi na modernizaciji tih mašina i da sve teče po planu, kao i da će biti isporučeni u roku koji usaglase dve strane.

Izvor:Tanjug
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter