Izvor: Happy BSC
05.12.2022 u 10:48
0

IVICA DAČIĆ NA HEPI TELEVIZIJI: „Zadovoljni su time šta smo uradili po pitanju vizne politike, ali će pritisak da se uvedu sankcije Rusiji biti nastavljen“

Gost emisije „Dobro jutro, Srbijo“ bio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić koji je tokom ovog medijskog istupanja govorio o poseti Poljskoj i sa kim se sastao na marginama Ministarskog sastanka OEBS u Lođu.

– Viktoriju Nuland nisam video dugo, ona nije bila na funkciji u vreme Trampa, bila je ranije na funkciji dok je bio Barak Obama i Hilari Klinton. Sa Kerijem je bila u timu, nakon Hilari i zaista je veoma uticajna u tim diplomatskim krugovima u Stejt departmentu. Međutim sa Trampovom ekipom nije našla zajednički jezik. Sada se ponovo vratila i ima veoma visoku funkciju. Ona je Blinkenov zamenik i bavi se regionalnim pitanjima na visokom nivou. Ona ima strahovit uticaj, ali je sada na višoj funkciji – rekao je Dačić i nastavio:

– OEBS je bio sastanak, tačnije organizacija koja nema neku dinamiku svog rada jer je tu sve blokirano. Tu sve funkcioniše po principu konsenzusa, ako ga nema onda ne može ništa da se usvoji. U Lođu je bio taj sastanak i mi tamo nismo mogli nista da donesemo, jer su svi blokirali. Rusija je blokirala sve odluke jer Lavrovu nisu dozvolili da dođe na taj skup, sa druge strane sve ono što je Rusija predlaga Zapadne zemlje su blokirale. Ovo je jedan od retkih samita gde nijedna odluka nije doneta. Sledeće godine predsedavajuća je Severna Makedonija.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

– Srbija i Švajcarska su 2015. godine predsedavale i na pravi način smo se ophodili prema tome i niko nije mogao da nas optuži da navijamo za jednu ili drugu stranu. Tada je bila započeta ta mirovna misija, ja ne znam da li ona danas uopšte funkcioniše. Doneti su tada Minski sporazumi. I Angela Merkel je rekla da je problem u tome što se taj sporazum iz Minska ne poštuje i što u ovom trenutku je perspektiva takva da se ne vidi buducnost ove organizacije. Ovaj samit je više bio korišćen zabilateralne sastanke – rekao je ministar, pa nastavio:

– Gledao sam da izađem u susret maksimalno, Berbok je tražila sastanak sa mnom, isto kao i britanski sekretar. Ja sam se odazvao tome i to su bili korektni sastanci. Kada je reč o Berbok, rekla je da nećemo pričati o temi sankcija Rusiji na tom sastanku. Oni su zadovoljni našim stavom oviznoj politici. Zadovoljni su time šta smo uradili po pitanju vizne politike. Ali će taj pritisak da se uvedu sankcije Rusiji biti nastavljen.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić otvoriće u ponedeljak Beogradski ekonomski forum!

– Razgovori nisu vođeni u tom tonu, vezano za sankcije Rusiji, ali svakako uvek setu spominje usaglašavanje spoljmne politike. Najneprijatnij je bio razgovor sa kanadskom ministarkom. Nastupila je tako, da govori u ime G7,da moramo da se usaglasimo i uvedemo vize ili ćemo da propadnemo. Objasnio sam joj da to nije samo pitanje odnosa Rusije prema Ukrajini, već i pitanje našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta, a ona uopšte ne želi da sluša i kaže da je sad prioritet da zaštitimo teritorijalni integritet Ukrajine. Ja sam tu poludeo i rekao da je nama valjda prioritet Srbija i vodimo računa o našem teritorijalnom integritetu i suverenitetu – rekao je Dačić i nastavio:

– Pitao sam je „Da li ćete vi nama da pružite ruku, u smislu toga da imate razumevanja za naše odnose vezano za Kosovo“, a ona ništa ne odgovara.

Ona je izrekla ono što je htela i misli da će to tako da prođe svuda u svetu. Ne znam kako kod drugih zemalja ali kod nas postoji to pitanje Kosova. Mi imamo realnu situaciju, ovde je reč i o praktičnim dešavanjima koja nas svaki dana sačekuju, a to je da oni žele da budu članovi Savet Evrope.

– Pitao sam Borelja šta se dešava u formalnom smisli ako oni podnesu zahtev za tu aplikaciju i šta će da bude? On kaže kako mogu da podnesu kad će tu da bude osporeno statusno pitanje, jer kandidat za članstvo može da bude samo država koja ima status države.

– Evropska unija pravi određene sporazume sa teritorijama, a ne samo sa državama. A oni hoće da namame države koje nisu priznale, da ovo nema veze o izjašnjenju o statusu, nego da prihvate zbog evropske budućnosti te teritorije koja se zove Kosovo. Borelj mi je rekao da misli da od toga neće biti ništa i da je potpuno nemoguće u uslovima kada pet zemalja ne priznaje Kosovo. I Madjarska je zaista u nekim stavovima čak aktivnija na našoj strani nego što su neke zemlje koje ne priznaju Kosovo. I Sijarto je rekao da oni neće podržati Kosovo.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.

Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter