Izvor: Tanjug
13.09.2022 u 21:39
0

Ivica Dačić poručuje: Razmimoilaženje oko Kosova i Metohije bi bilo slabost za Srbiju!

 Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je da je dobro što je zakazana posebna sednica parlamenta posvećena KiM i naglasio da ne bi trebalo da postoje razmimoilaženja oko te važne teme, jer bi to predstavljalo slabost za našu državu.

Dačić je rekao da je bez obzira na sve polemičke tonove veoma razočaran neshvatanjem ozbiljnosti situacije oko Kosova i Metohije.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

“Ne mogu da razumem da li mi shvatamo da ovo nije pitanje Kosova, ovo je pitanje Srbije i njene budućnosti”, ukazao je Dačić i dodao da u tom pogledu zahvaljuje predsedniku Vučiću na inicijativi za zakazivanje ovakve sednice.

Ocenio je da svrha današnje i sutrašnje sednice nije raspravljanje samo o nekom tekstu rezolucije ili nekih predloga kojih je bilo mnogo, nego da li smo mi u mogućnosti da realno sagledamo situaciju u kojoj se nalazimo, realnu situaciju na Kosovu i Metohiji, realnu spoljno-političku situaciju, spoljno-politički položaj Srbije i mogućnost za pravedno rešenje tog problema.

“Od takvog pristupa zavisiće da li ćemo uopšte voditi realnu i održivu i ostvarivu politiku”, naveo je Dačić i podsetio da je od 1992. godine kada je postao poslanik u parlamentu bilo mnogo rezolucija i deklaracija na ovu temu, jer je Kosovo centralna srpska tema vekovima.

Prema njegovim rečima, svi možemo da primetimo da ga više nismo imali nego što smo ga imali, od 1459. do 1912. godine, 453 godine, ali ga nismo izgubili i to pitanje je prisutno u svakom segmentu.

“Ako bismo sada krenuli u prošlost, znate dokle ćemo doći? Pa, doći cemo do Kosovske bitke i pitanja da li je trebalo suprotstaviti se Muratu 1389. godine ili ga pustiti da ide na Beč i Peštu zato što su oni koje smo mi branili tada svojim kosovskim zavetom na kraju priznali Kosovo kao nezavisnu državu”, rekao je Dačić.

Predsednik Vučić poslao jasnu poruku iz Narodne Skupštine: Platforma je naša slika prema svetu, treba da bude jedinstvena!

Podsetio je da se 2000. kada je pao Milošević, pričalo o novoj politici.

“Koja je to nova politika? Koja je to bila nova politika? O tome je malopre i predsednik Vučić govorio. Standardi pre statusa, to je bila prva faza, pa su onda to zaboravili, pa se prešlo na politiku, čini mi se da se zvalo paralelni koloseci. Znači, paralelno možemo da idemo i u EU i da rešavamo ili da ne rešavamo pitanje Kosova. I jedna i druga politika, parola, odnosno to je bila politika Međunarodne zajednice prema državi, obe te politike su propale”, naveo je on.

Rekao je da ne razume kako to neko misli da je potrebno izvršiti normalizaciju i demokratizaciju i stvoriti uslove da granice nisu bitne.

“Pa, zar tamo neko stvarno misli da ćete sa Kurtijem, Tačijem ili Haradinajem raspravljati o tome da li će jafa keks da ide u prodaju tamo ili ovamo? Njih to ne zanima, njih zanima nezavisnost”, rekao je Dačić i naglasio da želi da upozori sve koji to govore da vode računa jer time bacaju ljagu na svoju državu.

“Nijedna Vlada Srbije, nijedan predsednik Republike nije kriv i nije uzrok problema na Kosovu i Metohiji. Uzrok problema, pričalo se da je to diktatura, pa srušićemo Miloševića, ovoga, onoga, rešićemo probleme sa Albancima, samo da padne taj i taj. Problemi su u demokratiji i ljudskim pravima. Nikad nije bio taj problem, uvek je bio problem nelegalne secesije i želja Albanaca da stvore svoju nezavisnu državu”, ocenio je Dačić.

Prema njegovim rečima, možemo da imamo dva pristupa ili je Kosovo potpuno deo Srbije, ili je potpuno nezavisno.

„Istina nije ni jedno ni drugo, pričamo o realnosti, a to je da Kosovo nije u celini deo našeg suvereniteta zato što ne vršimo vlast na toj teritoriji. Isto kao što ni celo Kosovo nije u vlasti Prištine zato što oni ne vrše vlast na celoj teritoriji Kosova“, zaključio je Dačić.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter