Izvor: HappyBSC
26.12.2022 u 10:27
0

IVICA DAČIĆ U „DOBRO JUTRO SRBIJO“ NA HAPPY TV: Prištinske vlasti traže prečicu, novu „Oluju“, kako bi etnički očistili sever KiM!

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić bio je gost jutarnjeg programa na Happy televiziji

Povodom nove provokacije od strane albanskih vlasti u kojoj su Srbi optuženi da su pucali sa barikada na KFOR, ministar Dačić je rekao: 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

– Nažalost, mi smo svedoci niza jednostarnih akcija iz Prištine i to je jedan sled događaja koji je non-stop usmeren ka izazovanju incidenata. Danas su svi zaboravili, kao i međunarodna zajednica, kako je sve to počelo: nije bio dozvoljen referendum, potom izbori, tablice, takse… Stalno je izazivanje novih incidentnih situacija i onemogućavanje da se bavimo iskorakom napred. Nažalost,  mi se stalno bavimo starim požarima. Dok je Kurtija tu neće biti mira! On nije sklon da dođe do mirnog rešenja. On stalno pokušava da izbegne dve stvari –  jedna je da se formira Zajednica srpskih opština i to odmah, a drugo, izbegava da se približavamo nekom dogovoru u kom nema priznanja.  Cilj svega što radi jeste priznanje Kosova-rekao je Dačić. 

Ministar Dačić je napomenuo da tzv. Kosovu fali strategija za novo priznanje i da Priština to sama priznaje. 

-Poslednje priznanje tzv. Kosova je bilo izraelsko. Izrael to nije morao da uradi, ali je gledao samo svoj interes. To je pokazatelj da je politika međusobnog prihvatanja njihove nezavisnosti u svetu neuspešna. Oni barataju nekim brojkama zemalja koje su priznale nezavisnost, ali to nije tačno. Ukupno je 27 zemalja koje su povukle priznanje tzv. Kosova. Prištinske vlasti pokušavaju da nađu prečicu koja bi bila kao „Oluja“.  Cilj im je da proteraju Srbe i fizički zauzmu sever i tako reše pitanje Kosova. Ta politika je vidljiva sa naše strane. Svi smo jasno saopštili koje su to crvene granice. Sve ćemo da uložimo u mir, ali sigurni smo da ćemo braniti svoj narod. Ono što je bitno je da se sačuva srpski narod na KiM, ako nema naroda onda je bespredmetno razgovarati o svemu tome. To je suština i brojni su rizici. Kurti je najveća pretnja regionalnom miru i sigurnosti. Ukoliko je međunarodna zajednica sposobna da ga obuzda, sačuvaće mir. Ukoliko  ga podstiču i tolerišu veliko je pitanje kako će se to završiti. Berbokova mi je rekla da nema te vlade na KiM koja će pristati da se formira Zajednica srpskih opština!-poručio je ministar Dačić. 

Ministar Dačić podvlači da je za Kurtija najvažnija stvar da prečicom dođe do etnički čistog Kosova. 

-To vreme je prošlo i do toga neće doći i zato vlada velika  nervoza u Prištini-poručio je ministar. 

On je rekao da međunarodna zajednica nema odgovore na postavljana pitanja niti se bavi problemom kako je sve na severu KiM započelo. 

– Niko ne komentariše zašto su barikade postavljene. Ne pitaju se koji je uzrok postavljanja barikada! Zamenjuju se teze i niko ne želi da se bavi tim stvarima. 

Ministar Dačić je rekao da je velika sramota da se zabrani ulazak patrijarha Porfirija na KiM. 

-Nemoguće  je da niko ne reaguje. Još juče je trebalo da dođe do reakcija. Ovde nije reč o bilo kom građaninu već o poglavaru SPC. Onda govore kako na KiM uspostavljena vladavina prava-kazao je Dačić. 

-Pojedini političari u Srbiji hvalili su Kurtija, tako su  pokazali da ne znaju o  prilikama koje nam se dešavaju i radili su protiv interesa Srbije.  Kurti je počeo svoju političku ideju kao marksista i lenjinovac, daans je ekstemni nacionalista. On je bio sa Demaćijem i učstvovao je u svim tim događanjima 90-tih godina i onda je to nekorektno kada se priča o njegovom pozitivnom političkom angažmanu. Kada sve to uzmemo u obzir, jedino mesto u Evropi  je KiM gde može da se zabrani patrijarhu, verskom vođi da dođe u sedište svoje crkve u Pećku patrijaršiju. jedino ovde može da se porodica jednog predsednika nađe na listi za hapšenje  i da za to nema reakcija iz međunarodne zajednice. Onda shvatamo da ovde nema reči da li će neko da nas pogleda očima pravde. Mi moramo da budemo svesni svih tih orgraničenja-poručio je Dačić. 

Dačić je rekao da bi Kurti najviše voleo da su svi Srbi sa njegovog spiska na barikadama i da krene u hapšenje. 

-Sa svih strana imamo sličnu političku artiljeriju koja govori tim jezikom i  onda se ljute na nas kada im na taj način i odgovorimo. Mi smo spremni da vodimo politički dijalog koji podrazumeva zaštitu Srba  da se ne bi dogodio novi  progon Srba. Ja ne vidim  srpsku krivicu u ubilo čemu.  Sa srpske strane ne postoji ništa i to svako može da vidi. Kakva će biti dinamika dalje biti, to ne znamo. 

O  „Francusko –nemačkom planu“ ne bi trebalo sada da se raspravlja dok se gasi požar-napominje Dačić. 

-Dok je tako nema ubrzanih koraka napred.  Suština  međunarodne zajednice bi bila da izvrši pritisak na Kurtija. 

Dačić napominje da prištinske vlasti žele da zakopaju svaki sporazum. 

-Oni traže da se ukine KFOR, UNMIK, Rezolucija 1244. To je pokazatelj najvećeg  stepena ludila prištinske administracije. 

-Najvažnije je da sačuvamo mir i da ne smemo da odgovorimo na provokacije. Rukovodstvo Srbije će nastaviti sa doslednim zalaganjem za mir ali i sa jasnom porukom da će Srbija biti prinuđena da interveniše ukoliko KFOR ne bude štitio Srbe. Nadamo se da do toga neće doći i da će KFOR raditi svoj posao kako treba.  U uslovima kada imamo rat u Ukrajini nikome nije u interesu da se još jedan rat rasplamsa u regionu-poručio je Dačić. 

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter