Izvor:
28.08.2023 u 09:48
0

IVICA DAČIĆ ZA HAPPY TV: Potpisujemo ono što se ne kosi sa inetersima Srbije , sve ono što im je protivno mi ne PRISTAJEMO

Potpedsednik Vlade Srbije i ministar inostranih poslova Ivica Dačić gostovao je u jutarnjem programu HAPPY Televizije gde je izjavio da se Srbija već godinu dana od izbijanja rata u Urajini ponaša odgovorno. Na pitanje oko potpisvanja određenih poltičkih dokumenta, on ngalašava da su svi onipotpisani jer su u skladu sa politikom Srbije. Zato je kako on kaže jasno da Srbija ne uvodi sankcije Rusiji jer ukoliko bismo ih uveli to bi bilo direkto protiv naših državnih interesa.

TEMELJ MODERNE SRBIJE : Obeležena 218-godišnjica osnivanja Praviteljstvujuščeg sovjeta srpskog

-Meni je predsednik Vučić pokazao obe verzije teksta, i ja znam kako je izglado taj prvi, a kako je izgledao taj poslednji, tj ono što je izašlo u javnost. Dve stvari su tu jako bitne , prvo izbačen je taj deo o sankcijama i izbačeno je direktno spominjanje predsednika Putina. Sa naše strane to jedan veoma korektan pristup. Dačić je još jednom demantovao pisanja da se Srbija pridružila Krimskoj deklaraciji, naglašavajući da su to manipluacije.

-Jasno je rečeno nismo se pridružili, nismo prihvatili , mi smo učestvovali na skupu koji se organizuje, a nismo potpisali nikakvu deklaraciju , postoji i spisak svih zemalja koje su je prihvatile, a mi je nismo prihavtili jer ona izlazi iz opkvira onoga za šta se Srbija zalaže kazao je ministar Dačić  .

Dačić dodaje znate mi prisustvujemo jednom velikom entuzijazmu u smislu odbrane principa  zaštite teritorijalnog integriteta i suvereniteta, nama je problem u tome što kada je reč o našem teritorijalnom integritetu kažu da je to rešena stvar, naglašava on i dodaje  Zato se vi zaista zapitate od kog to trenutka, mi pričamo o univerzalnim principima i zato je naš stav univerzalan i isti u odnosu na sve .

Stav Srbije je da mora da sačuva prijateljske odnose i sa zapadnim zemljama, ali takođe i sa Rusijom i Kinom i drugim zemljama, Srbija ima svoje odnose koje mora da gradi prateći svoje državne ineterse i tu nema polemike smatra Dačić i dodaje

Uzmite primer bilo koju međunarodnu organizaciju mi uvek moramo da se obartimo zemljama koje nisu priznale Kosovo, zemljama koje su naši prijatelji, a koje su veoma često na udaru Evropske politike, odnosno one se uglavnom nalazae na spisku onih zemlaja koje su podvrgnute određenim kritikama.

Procenat u kome Srbija podržava deklaracije koje donosi Evropska Unija iznosi nešto više od 50%,a li kako ministar naglašava treba imati u vidu da nije to samo Rusija, tu su i Kina i Belorusija . Ukoliko se postvai pitanje duplih aršina i svega onoga što se Srbiji dešavalo u poslenje dve decenije, Ivica dačić kađe da je odgovor na to pitanje oni uglavnom ne znaju da daju odgovor i uvek naglašavaju da to nije isto. Takođe on kaže da se Evropski zvaničnici uvek trude da kažu da je na Kosovu bilo etničkog čišćenja . Pa dodaje da uvek kaže.

Ali čekajte malo, ko je koga etnički očistio jer kada se desi takva situacija u svetu naroda koji je žrtav trebalo bi da ga je manje, a kada se podvuče crta na Kosovu gotovo da nema Srba.Uzimajući za to primer Prištine gde je pre 1999 godine živelo oko 40000 Srba koji danas živi jedva nekoliko stotina ili Prizrena gde broj Srba iznosi svega dvadesetak.

Po Dačiću postoji i niz drugih primera i to je jedan Sizif posao ubeđivanja. I to su uglavnom kolektivne senase ubeđivanja jednih i drugih. Ista je situaciaj sa sankcijama koje se uvode protiv Kosova, jer Srbija je ta kojoj se uglavnom preti i brutalno jače uvode niz repersivnih mera. Jer posšto se Srbija do sada ponašala konstruktivno Evropska politika traži model da i Srbiju podvede pod krvicu, jer Briselki sporazum se primenjuje samo od strane Srbije.

ALjbin Kurti je kao takav problem i za Evropu samo po sebi i nazivaju ga NEVOĐENIM projektilom .Naglašava dačić i dodaje Ovde ne znate ko ga navodi , najviše se sumnaj da  je pod nemačkim uticajem, jer Nemačkoj dugo godina nije odgovaralo da Brisel odlučuje baš o ovom dijalogu .

Nakon odlaska Ketrin Ešton Brisleksi sporazum koji je Dačić potpisaop kao takav praktično i ne postoji  jer integritet insitucije zavisi od ličnosti koja tu instutuciju predstavlja, tj od kapaciteta osobe da neko pitanje iznese i Po dačiću iako teški pregovori Ke4trin Ešton je držala stvari pod kontrolom, dok su kasniji izaslanici tu moć izgubili. I kasnije kada se još Albanska strana sa Ramušem haradinajem oglušavala na dogovoreno sve počinje da gubi smisao i to traje do danas .

I pitanje Kosova je jedino važno jer se poredi sa Kosovom te se  Evropska politika  trudi da pitanje kosova Stavi ad akat kao Sui gnersi jedinstven slučaj za sebe. Srbija je naglašava Dačić zbog čitavog tog pitanja pritisnuta da svakodnevno donosi odluke, koje će imati ovakve ili onakve odluke po čitavu zemlju.

-Prave se neki novi obrisi nekog novog svetskog poretka i ne zna se šta će biti za deset godina, ali on u ovom trenutku ne može da ugrozi postojeći establišment . Možda u budućnosti, ali jeste jedan prviu pokušaj izjavio je Dačić po pitanju širenja Briksa i smanjnjena uticaja zapadnih zemalja na čelu sa Amerikom. Srbija nije deo tog procesa, i nije učestvovala u njmeu. kaže on i dodaje

Briks su zemlje koje spadaju u velike i jake ili imaju neke druge osobine. Tu je Rusija, Brazil Južnoafrička republika Kina Indija, savko od njih sada gleda na koji način će se vršiti proširenje. I nisu ni sve zemlje zaintersovane za preterano širenje nemamo mi tu nikakve dileme. naglašava ministar Dačić i dodaje

Ono što mi možemo je prevashodno mi ne možemo biti kandidat za čalnstvo u EU i kandidat za članstvo u Briksu. Ono što možemo koristi kao benefite od postojanja te organizacije to tek treba da se prouči, a to nije mnogo izvesno zato što ni oni sami nemaju jasna pravila iako je jasno da gotovo sve su zemlje koje su prijatelji Srbije., čak i ove dve novoprimljene iako su priznale Kosovo nisu uvek glasale za Kosovo u nekim međunarodnim organizacijama na primer inetrpolu.

Put Srbije jedini mogući da se držimo Evropskog puta i da izvalčimo benefite iz člansta i pojedinim međunaordnim organizacijama. ja ću morati da idem u Rusiju predsendik Vučić će ići u Kinu . Sledeće meseca je generalna skupština i imaćemo niz važnih bilaterlanih međunarodnih susreta.

 

 

 

 

 

 

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter