Izvor:
21.02.2019 u 18:09
0

IZJAVA FEDERIKE MOGERINI: „Unapređujemo pregovore između Srbije i Kosova!“

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini rekla je da, uprkos svim poteškoćama, postoji napredak u pregovorima između Beograda i Prištine.

Mogerini je rekla da svojim najvećim uspehom smatra nuklearni sporazum sa Iranom, ali je napomenula da "ne bi mogla da zaboravi" rad na Balkanu.

– Pratili smo Grčku i Severnu Makedoniju u njihovim pregovorima da okončanju spor koji je trajao više od dve decenije. I uprkos svim poteškoćama, unapređujemo pregovore između Srbije i Kosova, kako bismo jednom i za svagda okončali doba balkanskih sukoba– rekla je Mogerini.

Kada je reč o sporazumu sa Iranom, ona je naglasila da je njime izbegnut scenario trke u naoružanju u regionu koji bi, kako je rekla, predstavljao "noćnu moru".

– I on se i dalje u potpunosti poštuje, uprkos pokušajima da dođe do njegovog kolapsa– rekla je ona.

Govoreći o migracijama, Mogerini je istakla da do 2015. godine Evropa nije imala ulogu u upravljanju prilivom migranata i u spašavanju života na Sredozemnom moru.

– Ovih godina preuzeli smo odgovornost za to, a broj pristiglih u Italiju opao je za 80 odsto. I mi smo izgradili nov odnos sa Afrikom, zasnovan na saradnji u najširem skupu pitanja, od migracije do borbe protiv terorizma, i najvećeg ikada plana za privatne investicije u Africi– rekla je Mogerini.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter