Izvor:
08.06.2019 u 07:22
0

KAJL SKOT: Zamrznuti konflikt po pitanju KIM nije opcija koja donosi stabilnost…(FOTO)

Američki ambasador Kajl Skot izjavio je danas da zamrznuti konflikt po pitanju Kosova i Metohije nije opcija koja donosi stabilnost.

-Srbija se Briselskim sporazumom posvetila tome da pokuša da postigne sveobuhvatni sporazum o normalizaciji, kao i Kosovo. To bi trebalo da bude cilj obe strane, a to je sigurno i naš cilj- rekao je Skot

On je naveo da SAD podržavaju pregovore predvođene EU i da žele da se pronađe način da se sve strane vrate za sto.

-Sada imamo drugačiju vrstu zamrznutog konflikta u kojem je zapravo zamrznut proces pregovora. I ništa se ne dešava u smislu postizanja sporazuma- rekao je američki ambasdor.

On je kazao da su SAD od početka bile veoma jasne u stavu da carine nisu od pomoći i da predstavljaju prepreku vraćanju pregovorima i da ih treba ukinuti.

Carine, kaže, pokazuju teškoće da napredujete o situaciji uzajamnog nepovrerenja između strana u konfliktu, a pokušaj da se odgovornost za nemogućnost postizanja dogovora prebaci bilo na Berlin, Pariz, Moskvu, Brisel, Vašington ili Pekging, što se njega tiče, nije odgovarajući pristup.

-Jedino održivo rešenje mora biti lokalno, zasnovano na sporazumu Beograda i Prištine i jedini način za to je povratak pregovorima- naveo je Skot.

On je dodao da carine jesu prepreka, ali i da ima mnogo prepreka u postizanju sveobuhvatnog dogovora o normalizaciji.

Povodom izveštaja Evropske komisije, Skot smatra da odražava realnost, kako napredak Srbije u određenim oblastima, tako i druge oblasti u kojima napredak treba da se postigne.

-Ako mi doktor kaže da smršam i da treba više da vežbam, to mi se možda neće dopasti, ali neće mi pomoći ako doktora optužim da je neobjektivan- rekao je Skot.

Prema njegovim rečima, jasan je motiv EK da ukaže na oblasti u kojima je još potrebno poboljšanje kako bi se dostigli standardi za članstvo u EU.

Na pitanje kako vidi medijsku situaciju u Srbiji, Skot kaže da je bio veoma otvoren u izražavanju zabrinutost za položaj medija, o tabloidizaciji i senzacionalizmu.

-Umesto da mediji igraju ulogu ''psa čuvara'', koji u demokratskom društvu javnosti predstavlja činjenice i informacije, oni služe kao ''pas napadač'' jedne političke strane na drugu-rekao je on.

U snažnoj, stabilnoj demokratiji nezavisni mediji su važan kontrolor vlade, a ne bi trebalo da budu megafon jedne ili druge političke pozicije, zaključio je američki ambasador.

Izvor:Tanjug
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter