Izvor: Kosovo Online/BSC Happy
26.10.2023 u 12:17
0

KAKVI PRITISCI ČEKAJU DANAS SRBIJU U BRISELU: PREDSEDNIK VUČIĆ pred IZAZOVIMA – ima li ŠANSE DA SE STAV SILA PROMENI? VIDEO

Šta podrazumeva novi plan EU za nastavak dijaloga i normalizaciju odnosa Beograda i Prištine još se tačno ne zna, a sagovornici Kosovo onlajna nisu sigurni ni da li će današnji odvojeni sastanci evropskih lidera sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem u Briselu doneti pomak u pozitivnom smeru.

Ukazuju da će oko početka sprovođenja Ohridskog sporazuma biti „ubeđivanja, štapova i šargarepa“, ali da je neizvesno da li će se i kojom brzinom dijalog nastaviti, s obzirom na dijametralno suprotne pozicije dveju strana.

Pored Miroslava Lajčaka i šefa evropske diplomatije Đuzepa Borelja u razgovorima sa Vučićem i Kurtijem učestvovaće i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, francuski predsednik Emanuel Makron, nemački kancelar Olaf Šolc i italijanska premijerka Đorđa Meloni.

Predsednik Vučić je uoči današnjih sastanaka na marginama Evropskog saveta poručio da, kada je reč o Beogradu, „kucaju na otvorena vrata“ i da se nada da će razgovori proteći u pravcu postizanja kompromisa.

PREDSEDNIK DANAS U BRISELU U BORBI ZA SRBIJU: Sastanci sa MELONI, ŠOLCOM, MAKRONOM…

Iz Prištine, međutim, stižu oprečne poruke. Dok je Vlada Kosova saopštila da je prihvatila plan koji je predložila petorka izaslanika EU, SAD, Nemačke, Francuske i Nemačke, a koji, prema tvrdnjama portparola Unije Petera Stana, sadrži i nacrt statuta za formiranje Zajednice srpskih opština po ugledu na „evropske modele“, Kurti i njegovi najbliži saradnici poručuju da bez sankcija Srbiji zbog događaja u Banjskoj nema ništa od dijaloga, a da ZSO nije tema pregovora.

Na to je predsednik Vučić uzvratio pitanjem – šta će onda biti tema?

„Konjufca je odmah posle Kurtija rekao da ZSO uopšte nije i neće biti tema. Ne znam šta će onda da bude tema? Jer oni neće da budu krivci, iako je svima u Evropi jasno ko ne želi dijalog i ZSO. Koristi se Banjska, kako bi se izjednačila krivica ili Srbiji nešto prebacilo, onako kako se to činilo 90-ih. Ali, ne mislim da evropski lideri mogu da budu slepi i gluvi na pokušaje Kurtija da nikada ne formira ZSO“, naglasio je Vučić.

Koordinator Nacionalnog konventa o EU za poglavlje 35 Dragiša Mijačić poručio je da dijalog mora da se nastavi bez obzira kako na to gledali u Beogradu ili u Prištini, kao i da očekuje da ta poruka bude ponovljena i danas u Briselu, gde će se okupiti lideri država članica EU.

„Prosto nema druge alternative od dijaloga. I ‘velika petorka’ je to prenela prošle nedelje na sastancima u Beogradu i Prištini sa Vučićem i Kurtijem. Naglasili su da dijalog nema alternativu i da se neće menjati format pregovora“, rekao je Mijačić za Kosovo onlajn.

Dodao je da izaslanici EU, SAD, Nemačke, Francuske i Italije nisu došli 21. oktobra u Beograd i Prištinu bez predloga i bez ideje o nastavku dijaloga.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter