Izvor: kurir.rs
25.12.2022 u 16:59
0

KAZNA ZA RODITELJE UČENIKA NASILNIKA DO 100.000 DINARA: Ministarstvo prosvete donelo odluku, ovo je spisak mera za sprečavanje nasilja u ŠKOLAMA

Radna grupa za prevenciju i sprečavanje nasilja u sistemu obrazovanja i vaspitanja definisala je listu zakonskih i podzakonskih akata koje je potrebno promeniti kako bi se primenile mere usvojene na sednici održanoj 20. decembra, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Potrebno je izmeniti pojedine članove Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju, kao i pravilnike o ocenjivanju učenika u osnovnim i srednjim školama.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Takođe, potrebno je izmeniti Pravilnik o protokolu postupanja u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje, kao i Pravilnik o obavljanju društveno korisnog, odnosno humanitarnog rada. Predviđena je i izmena Pravilnika o kriterijumima i standardima za finansiranje ustanova, uz prethodnu analizu broja stručnih saradnika u školama.

Konstatovano je da uvećanje koeficijenta za obračun i isplatu plate za odeljenskog starešinu zahteva izmenu Uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama, koja je u nadležnosti Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Brojčano će se ocenjivati vladanje od petog do osmog razreda u toku i na kraju prvog i drugog polugodišta, a ocena iz vladanja će ulaziti u prosek, usvojeno je na sastanku Radne grupe, kao i da se odlaže ispisivanje učenika iz srednje škole ukoliko je protiv njega pokrenut vaspitno-disciplinski postupak do njegovog okončanja.

– Nakon toga, ukoliko učenik želi i dalje da se ispiše, škola je u obavezi da dozvoli ispisivanje i da u ispisnicu unese izrečenu vaspitno-disciplinska meru koja je za učenika izrečena tokom postupka – navodi se u saopštenju.

Kao teža povreda obaveze učenika već je definisana „upotreba mobilnog telefona, elektronskog uređaja i drugog sredstva u svrhe kojima se ugrožavaju prava drugih ili u svrhe prevare u postupku ocenjivanja“ (Član 84, ZOSOV, stav 7), pa je na osnovu toga usvojeno da škole opštim aktom mogu da urede upotrebu mobilnih telefona tokom nastave. 

Predstoje izmene pravilnika o kriterijumima i standardima za finansiranje ustanove koja obavlja delatnost osnovnog/srednje obrazovanja i vaspitanja u cilju povećanja broja stručnih saradnika u školama.

Odlučeno je da se poveća nadoknada za rad odeljenskih starešina sa četiri na sedam odsto, uz izradu pravilnika/uputstva o radu odeljenskih starešina, kao i povećanje donje granice već postojećih novčanih kazni za roditelje, koje će se kretati od 10.000, odnosno 40.000 pa do 100.000 dinara, u zavisnosti od prekršaja i člana zakona koji taj prekršaj reguliše.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter