Izvor: Alo.rs
07.11.2023 u 08:36
0

IGRA SE SUDBINOM – SRAMOTNO: Kurti preti Srbima paravojnim snagama

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti kazao je da će lažna država Kosovo od sledeće godine dobiti novih 1.100 naoružanih pripadnika tzv. vojske i tzv. policije, čime je još jednom zapretio srpskom narodu na Kosmetu. On je istakao da će tzv. KBS uposliti 600 novih pripadnika i da će se tzv. policija pojačati sa još 500 policajaca.

KURTI JOŠ JEDNOM POKAZAO LICE RATNOG POGLAVICE: Petković o najavi angažovanja dodatnih tzv. policajaca i paravojnih snaga

Reagujući na ove pretnje, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković istakao je da je Aljbin Kurti još jednom pokazao „lice ratnog poglavice“ i da je na ovaj način izneo najotvoreniju pretnju Srbima na Kosovu i Metohiji. Petković je naveo da dodatne policijske i paravojne snage koje Kurti namerava da angažuje ne služe za odvraćanje bilo kakve spoljne pretnje, jer takva pretnja ne postoji.

– Reč je o jačanju formacija za zastrašivanje i terorisanje srpskog življa na Kosovu u cilju nastavka etničkog čišćenja Srba od strane Kurtija. Poručujući da njega i njegovu kaznenu ekspediciju „neće moći da zaustave ni na jugu ni na severu“, Kurti jasno Srbe definiše kao neprijatelje na koje treba ići silom i oružjem – naglasio je Petković, koji je dodao da i po Briselskom sporazumu specijalne jedinice i tzv. KBS nemaju šta da traže u srpskim sredinama.

– Srbi su, i po Briselskom sporazumu i prema principima za uspostavljanje Zajednice srpskih opština, ali i međunarodnim garancijama, nadležni da se sami staraju o redu i bezbednosti tamo gde žive. Ovo nije samo još jedna od brojnih Kurtijevih pretnji, već je reč i o najdirektnijoj negaciji samog smisla dijaloga, i jasno je da on ne misli o suživotu i međunacionalnom poverenju, jer njegov plan je monoetničko Kosovo, a jačanje policije i tzv. KBS je sredstvo da dođe do tog cilja – izjavio je Petković.

I Srpska lista smatra da je Kurtijeva izjava da ga „niko neće zaustaviti na severu, ni na jugu“ i da će sledeće godine angažovati još 500 policajaca i 600 pripadnika tzv. KBS očigledna pretnja Srbima i na severu i na jugu KiM.

– I pored jasnih poziva iz međunarodne zajednice da se zaustavi dalja eskalacija, a Priština započne sa deeskalacijom i formiranjem Zajednice srpskih opština, Aljbin Кurti je dao izjavu da ga niko neće zaustaviti ni na severu ni na jugu, a da će u tu namenu sledeće godine angažovati još 500 policajaca i 600 pripadnika tzv. КBS, što je očigledna pretnja Srbima i na severu i na jugu Кosova i Metohije – navodi se u saopštenju Srpske liste.

Ova stranka smatra da je formiranje dodatnih jednonacionalnih oružanih formacija u ovakvom trenutku odraz očigledne želje da se umesto dijalogom problemi rešavaju militarizacijom ovog prostora i oružanim formacijama.

– Težina te pretnje je još veća, jer je Kurti u prethodnom periodu izjavio da polovinu Srba treba proterati, a polovinu uhapsiti, kao i da će Srbi platiti i patiti. A onda su Srbi bili prebijani, hapšeni, ugnjetavani, a svet je to nemo posmatrao. Zato pozivamo međunarodne aktere da podignu glas i spreče Kurtijeve planove koji bi svojim ostvarenjem značio progon srpskog naroda sa svojih vekovnih ognjišta i stvaranje policijske države u pokušaju – navodi se u saopštenju Srpske liste.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter