Izvor: Kurir.rs
12.05.2023 u 15:52
0

LAJČAK O SITUACIJI NA KIM: „Sledeći sastanak pregovarača u Briselu je prilika za dogovor o narednim koracima“

Petković je saopštio da je na sastanku sa specijalnim predstavnikom EU izrazio zabrinutost zbog svakodnevnog institucionalnog i "svakog drugog" nasilja koje nad srpskim stanovništvom sprovodi režim iz Prištine.

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je danas da je predstojeći sastanak glavnih pregovarača Srbije i tzv. Kosova, u ponedeljak u Briselu, dobra prilika da se napravi dogovor o konkretnim narednim koracima.

KRUCIJALNE TEMATIKE: Predsednik Vučić se sutra sastaje sa Miroslavom Lajčakom

Lajčak koji je danas iz Prištine doputovao u Beograd, objavio je na Tviteru da je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i direktorom Kancelarije vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petrom Petkovićem razgovarao o daljem putu implementacije sporazuma.

Vučić je nakon današnjeg sastanka izjavio da je Lajčak razgovarao sa Srbima sa Severa KiM i da se uverio u odlučnost Srba da se suprotstave „teroru“ premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.

„Lajčak je zabrinut. On je razgovarao sa ljudima sa Severa, sa ljudima iz nevladinih organizacija, iz Srpske liste i sa ljudima iz drugih partija – i svi su mi rekli isto. On je video odlučnost Srba da se suprotstave Kurtijevom teroru“, rekao je srpski predsednik.

„Izrazio sam zabrinutost i zbog nerazumnih, jednostranih akcija albanskih političara koje prete da ugroze mir, posebno u svetlu pokušaja da nasilno preuzmu opštine na severu Kosova i Metohije, ali i pokušaja protivpravne eksproprijacije i otimanja srpske zemlje, do jednostranog raspuštanja Upravljačkog tima za Zajednicu srpskih opština (ZSO)“, napisao je Petković na svom nalogu na Instagramu.

Lajčak je tokom jučerašnje posete u Prištini najavio da će u ponedeljak u Briselu biti održan sastanak šefova pregovaračkog tima Srbije i tzv. Kosova, Besnika Bisljimija i Petkovića i rekao da je sa Kurtijem imao važnu raspravu u vezi sa nacrtom Statuta Zajednice srpskih opština.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter