Izvor:
30.11.2016 u 22:00
0

LJAJIĆ O HAŠKIM ZAHTEVIMA: Srbija ne može da izruči troje radikala!

Potpredsednik Vlade Srbije i predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je danas da Srbija ne može da izruči troje radikala, koje potražuje Hag zbog nepoštovanja suda, jer, kako je rekao, vlada ne može da derogira sudsku odluku.

– Mi ne možemo da derogiramo sudsku odluku, ma kakva ona bila. Bez obzira da li se slagali sa tom odlukom ili ne. Mi ne možemo počiniti ni jedan korak koji bi značio poništavanje te odluke – rekao je Ljajić za Radio Slobodna Evropa.

Govoreći o posledicama ovakve situacije, Ljajić, koji je i ministar trgovine i telekomunikacija, kaže da sigurno nije dobro da zemlja bude ponovo proskribovana kao strana koja ne sarađuje sa Hagom, iako ta ocena ne može da stoji s obzirom na to da je 45 državljana Srbije koji su optuženi za ratne zločine, izručeno Hagu.

Zato je, smatra Ljajić, teško u ovom trenutku osuditi našu zemlju za nesaradnju sa Tribunalom.

Srbija je, prema njegovim rečima, u pravnom vakuumu, s obzirom na to da je Viši sud u Srbiji doneo odluku, odnosno rešenje da nema uslova za izručenje tri naša građanina koje je Hag optužio za nepoštovanje Suda.

– Nikakva politička odluka ne može da anulira odluku domaćeg suda – naveo je Ljajić nakon što je Haški tribunal objavio poternice za troje pripadnika SRS – Petrom Jojićem, Vjericom Radetom i Jovom Ostojićem.

Za Ljajića će potez Haga bio očekivan i ističe da Srbija nije htela, ali nije ni mogla da utiče na odluku suda.

– Tako da je bilo za očekivati da će Hag izvršiti dodatni pritisak da se ta obaveza ispuni, uprkos odluci domaćeg suda da nema uslova za tako nešto – naveo je Ljajić.

Tanjug
Foto: Twitter/javanews_al

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter