Izvor: TANJUG
12.10.2023 u 13:48
0

MEDIJI ZAKON: Nije bilo primdebi na nacrt zakona, IAKO SU BILI UPOZNATI I OEBS I SAVET ZA ŠTAMPU I EU, ali on ne mora biti usvojen

Premijerka Ana Brnabić odbacila je danas tvrdnje da niko nije video i učestvovao u pisanju nacrta medijskih zakona, dodajući su bile osnovane radne grupe u kojima su bila sva medijska i novinarska udruženja i da nije postojao nijedan negativan stav, te dodala da se danas očekuje njihovo usvajanje na vladi, ali, kako kaže, oni ne moraju da budu usvojeni ukoliko neko smatra da su oni loši.

PETAR PETKOVIĆ UPOZORAVA: Kurti počeo da priprema teren za novi teror i progon srpskog naroda

Brnabić je, odgovarajući na pitanja novinara , rekla da su sa nacrtima medijskih zakona bili upoznati i OEBS, i Delegacija Evropske unije u Srbiji, kao i Savet za štampu, međutim, kako kaže, pročitala je u tim medijima kako Evropska federacija novinara kaže da su „katastrofa i korak u lošem smeru“.

Nećete da imate Savet za štampu u zakonu – u redu, nikakav problem…“, prokomentarisala je Brnabić i dodala da se nada da će joj danas neko reći da su zakoni dobri, jer su to govorili do sada, a ako neće, onda nema potrebe da se usvaja zakon.

Kaže da je juče pročitala kako niko nije video te zakone, da niko nije učestvovao u tome, navodeći da ništa od toga nije tačno i objasnila da su osnovane radne grupe u kojima su bila sva medijska i novinarska udruženja.

„Pred javnu raspravu sam u prisustvu ambasadora OEBS-a Jana Bratua pozvala sva medijska udruženja, Delegaciju EU u Srbiji i Savet za štampu da kažem kako će izgledati ta dva zakona koja ulaze u javnu raspravu da se ne bismo svađali i kako bi konstruktivno razgovarali. Posle toga smo išli u javnu raspravu“, rekla je ona.

Posle toga, kako je rekla, održan je još jedan sastanak samo sa predstavnicima Saveta za štampu kako da se napravi okvir u kome će po prvi put u istoriji Srbije, a u skladu sa medijskom strategijom, Savet za štampu ući u zakon kao samoregulatorno telo, čime će Srbija postati jedna od pet država koja to ima u zakonima, te dodala da nije postojao nijedan negativan stav o ova dva medijska zakona. Navela je da promenom zakona skupština i Autonomna pokrajina više neće imati uticaj na izbor članova REM-a, a kada je reč o zahtevu da se ide na „reset“ REM-a, ukazala da to nije po Ustavu i da ne može sad da se kaže izabranim članovima da to više nisu.

„Rekla sam da mi u vlasti u potpunosti razumemo potrebu za resetom i da ćemo o tome razgovarati u drugoj fazi nakon usvajanja zakona. Ja se nadam da će danas neko da mi potvrdi da to što smo radili je dobro, zato što su to pričali na radnim grupama, ako mi ne potvrde, nema potrebe da usvajamo zakon“, rekla je Brnabić.

Upitana da li medijska strategija predviđa izlazak države iz vlasništva medija, Brnabić je odgovorlia da medijska strategija predviđa završetak procesa privatizacije. „Kada smo počeli da pišemo medijsku stategiju ni Tanjug nije završen, ni Večernje novosti, ni Politika nije završena. Medijska strategija, citiram predviđa, završetak procesa privatizacije.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter