Izvor: Tanjug
29.06.2023 u 15:55
0

MINISTAR SELAKOVIĆ PORUČIO: „Otvoreni Balkan će omogućiti integraciju ekonomskog tržišta“

Selaković je na brdu Kalenica u Severnoj Makedoniji predvodio državnu ceremoniju polaganja venaca i odavanja najviših državnih i vojnih počasti povodom obeležavanja 110. godišnjice Bregalničke bitke.

Otvoreni Balkan, kaže Selaković, će omogućiti našim državama integraciju ekonomskog tržišta, kao i lakše kretanje radne snage, roba i ljudi, i kapitala. „To će omogućiti da se nove investicije slivaju u Severnu Makedoniju, onoga trenutka kada se kapaciteti našeg tržišta ispune“, istakao je Selaković. Sada imamo auto-put od Đevđelije do Horgoša i naši građani i prevredna preduzeća mogu da funkcionišu mnogo brže i efikasnije, rekao je ministar.

NIKOLA SELAKOVIĆ U „DOBRO JUTRO, SRBIJO“: „U susret Vidovdanu ministar odbrane i ja ćemo u Kraljevu dodeliti prve dve boračke spomenice“

– Mi ćemo rušiti barijere na zajedničkom plasmanu robe na velikom evropskom tržištu. Otvoreni Balkan kao inicijativa predsednika vlada, Severne Makedonije i Albanije i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, nešto je što već pokazuje dobre strane, objasnio je Selaković.

On je podsetio da je prošle godine održan prvi zajednički sajam proizvođača vina (Wine Vision), kao i da je posledica tog sajma, kako je istakao, velika korist makedonskim vinarima za plasman vina u svet.

– Ove godine ćemo imati drugi takav sajam. To su sve dobri primeri prakse zajedničkog delovanja koje treba da sledimo u svim poljima ekonomije. Uveren sam da sve benefite ove ekonomske inicijative osećaju naši privrednici, rekao je Selaković.

Naveo je da ako naši privrednici dobro komuniciraju i sarađuju i nalaze zajedničke interese za plasman robe, to će našim zemljama doneti veći društveni proizvod i omogućiti više novca koji će se ulagati u životni standard naših građana. Selaković je objasnio da je fluktuacija radne snage za Srbiju veoma važna.

– Srbija je u dobroj meri već iskoristila sve kapacitete raspoložive radne snage. Fluktuacija će mnogim ljudima omogućiti da iz Severne Makedonije dolaze u Srbiju i da po pojednostavljenim procedurama dobijaju radne dozvole, kao i da ljudi iz Srbije odlaze u Severnu Makedoniju i Albaniju, i obratno. To će nam omogućiti da se brže i lakše razvijamo, istakao je Selaković.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter