Izvor: Tanjug/alo
30.09.2023 u 16:19
0

MINISTAR VUČEVIĆ: Srbija ne može ostati nema na događaje oko Banjske, mnogo je nelogičnosti

Jedini način da se smiri situacija na severu Kosova i Metohije je da se povuku policijske snage Prištine i da Kfor preuzme kontrolu, u tom slučaju sve će se smiriti i neće biti nikakvih incidenata i problema, izjavio je u intervjuu za Kosovo onlajn ministar odbrane Miloš Vučević Kfor je, kako je dodao, taj koji je prvi trebalo da reaguje i spreči krvoproliće, pa zatim Euleks.

DAČIĆ SE SASTAO SA SIJARTOM: Nastavljamo zajedničke infrastrukturne projekte

„Ne želimo da se Kfor postavi na nivo posmatrača sa brda, Kfor je morao da zaustavi dalje puškaranje i pucanje, imaju nedaleko bazu, mogli su da reaguju, a ne da gledaju sa strane i dozvole da dobro raspoređeni albanski policajci nastave lov na Srbe“, naveo je Vučević i naglasio da je komunikacija sa Kforom na elementarnom tehničkom nivou.

Neverovatno je, dodaje on, da reakcija Kfora nije bila jača. Kaže da nije pitanje da li verujemo ili ne verujemo da će Kfor zaštiti Srbe, već da smo uslovljeni da komuniciramo sa Kforom koga vidimo kao jedinu legitimnu silu na KiM. Komunikacija je, kako je dodao, na najnižem tehničkom nivou, ali da saradnja ne može da se prekine jer bi to bilo loše za Srbe i Srbiju. Na pitanje gde smo tri dana kasnije i šta znamo šta se desilo, Vučević kaže da znamo da ima mrtvih, ubijenih i uhapšenih.

Prema njegovim rečima scenario koji smo videli od nedelje pa sve do jučerašnjih sastanaka vodio je u pravcu da je Srbija pokretač ili sponzor terorističkih akata, da su Srbi na KiM kriminalnci i teroristi. Kako je rekao videli smo i da se sprema scenario iz devedesetih, u kojem je Srbiji opet namenjena uloga loših momaka, kao i da ga najviše brine pozicija Srba na Kosovu i Metohiji, posebno onih na severu.

Mi provodimo našu istragu, kada kažem mi mislim na državu Srbiju. Naravno, imamo jedan otežavajući faktor jer nemamo faktički ili fizički pristup licu mesta i ne možemo da prikupimo sve one činjenice koje državni organi kada je određena zona pod njihovom jurisdikcijom mogu da urade. Od 1999. srpske institucije nemaju fizičku jurisdikciju nad prostorom Kosova i Metohije i u ovakvim okolnostima nije lako prikupiti sve činjenice.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter