Izvor: BSC Happy
18.07.2023 u 10:50
0

MINISTARKA KISIĆ TEPAVČEVIĆ U „DOBRO JUTRO SRBIJO“: „Porodice sa decom danas imaju značajnu finansijsku podršku od države“

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević u našem jutranjem programu govorila je na temu "BORBA ZA NATALITET – DRŽAVNI PRIORITET".

U današnjoj emisiji „Dobro jutro, Srbijo“  na Hepi televiziji gostovala je ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević i tom prilikom istakla koliku važnost Srbija pridaje borbi za rast nataliteta.

MINISTARKA KISIĆ ZA HAPPY TV: „Mladi žele troje i više dece“

U Srbiji je u poslednjih četrdeset godina prvi put zabeležen porast kada je reč o broju novorođene dece.

– Veliko je zadovoljstvo i sreća pričati o ovako lepim temama, naša zemlja, kao i većina zemalja u Evropi se decenijama nazad susreće sa tim negativnim priraštajem. Više ljudi umre, nego što se rodi, veći deo razvijenog sveta susreće se sa fenomenom starenja populacije, pa to ni nas nije zaobišlo. Da bi mi zadržali broj stanovnika koji imamo u ovom momentu, da ne bi bio dalji pad, potrebno je da jedan par ima najmanje dvoje dece, više od 50 odsto parova u Srbiji, tačnije 52 odsto ima jedno dete. Mi jesmo uspeli i postigli rezultate i zaustavljen je pad, ali smo i dalje daleko od te vrednosti od 2,1 odsto koja je minimum da se zadrži broj. Ono što možemo sigurno da kažemo to je da je zaustavljen pad i da se nadamo da ćemo narednih godina da beležimo značajan porast. Ako se poredimo sa zemljama u većem delu Evrope mi smo gotovo jedina zemlja koja je zabeležila veći broj rođenih u odnosu na prethodnu godinu. To jeste obećavajuć rezultat, ali ne treba da se poredimo sa onima koji su lošiji od nas, već i dalje treba mnogo da radimo na tome. Ovo je tema koja nas sve ujedinjuje, svima nam je u interesu da nas bude što više, rezultate tek treba da očekujemo, poručila je ministarka Kisić Tepavčević.

Ministarka je potom govorila i o novim merama i novinama kada je reč o pomoći porodicama sa decom.

– Roditeljski dodatak nije socijalna kategorija za razliku od dečijeg dodatka, roditeljski dodatak dobijaju svi parovi, sve majke koje dobiju prvo, drugo i četvrto dete, a sad je predsednik najavio takvu meru i za peto i šesto dete. Od pre par dana, tačnije od polovine ovog meseca doneta je novina i za rođenje prvog detea se dobija 366.000 dinara, pre je to bilo 300.000, a 2011. godine je bilo samo 30.000, sada je znači 12 puta više. Još jedna novina je da svako ko dobije treće dete na mesečnom nivou dobija 16.000 dinara. danas je niakd veće finansijska podrška porodicama sa decom, iz budžeta se na godišnjem nivou izdvaja 87 milijardi dinara za ovakav vid podrške, naglasila je ministarka Darija.

Ministarka je ovom prilikom posebno istakla činjenicu do koje su došli u ministarstvu nakon određenog istraživanja, a to je da tradicionalne vrednosti na veliku radost svih nas nisu nestale u našoj zemlji. Kako je rekla, većina mladih, čak više od 90 odsto njih želi da se ostvari u ulozi roditelja i vide sebe u bračnoj zajednici. 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter