Izvor: HAPPY BSC
21.11.2022 u 21:29
0

MIROSLAV STOJANOVIĆ U „ĆIRILICI“: Kosovski boj između Vašingtona i Berlina traje! Zacrtali su Kosovo kao nezavisnu državu i od toga ne odstupaju!

U večerašnjoj emisiji “Ćirilica” nekadašnji dopisnik “Politike” iz Nemačke Miroslav Stojanović istakao je da su Nemci prihvatili Kurtija pošto su imali sjajne obaveštajne podatke, posebno vojne o kriminalu na Kosovu, o tome ko je sve upleten, kao i da se on pojavio kao osoba koja nije u to previše upletena, odnosno kao neko ko ne pripada ratnoj gardi političara na Kosovu.  

– Tačno je da kada je smenjen u prvoj vladi i kada je to učinjeno veoma robusno, Grenel je uleteo i zbog famoznih taksi na robu iz Srbije, brzo je skinut. Nemci su žalili što je otišao jedan mlad političar koji nije ogrezao previše u zla kosovska. Iz toga je mogao da se izvuče zaključak da je on, na neki način, više prihvatljiv Nemcima nego ostali. To je inače bilo i vreme kada je Haradinaj kretao ka Vašingtonu i kada je izvučena iz fioke optužnica i praktiočno je zaustavljen u tome. Te igre iza scene su uvek važnije od onoga što je na sceni. Neka vrsta Kosovskog boja između Berlina i Vašingtona traje i pojavljuje se u finesama, nekad malo otvorenije, a nekad deluje veoma skladno. Različiti su pristupi ka istom cilju, jer i Vašington i Berlin su zacrtali Kosovo kao nezavisnu državu i od toga ne odstupaju. Na tom putu, do tog konačnog cilja mogu se videti razlike koje su najvidljivije bile u vreme Vašingtonskog sporazuma kada su Amerikanci shvatili da je malo drugačiji pristup moguć, odnosno ekonomski pristup da se relaksiraju stvari – rekao je Stojanović. 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Dejan Miletić u emisiji „ĆIRILICA“: „Ni jedna velika sila, bilo Rusija, bilo SAD, neće vam dati više nego što mora, a najbolje ništa!“

Na konstataciju voditelja da je sa dolaskom Bajdena na vlast najavljivana pomoć za Zapadni Balkan, međutim procena je bila da ima još siromašnijih zemalja u Africi i Aziji i da njima treba prvo pomoći, pa kad se one razviju daće novac Kosovu i Srbiji, Stojanović je kazao da je veoma zanimljivo svedočenje sadašnjeg ambasadora Hila u Senatu gde je rekao da Amerika može znatno više učiniti nego što to čine Kinezi i Rusi u ekonomskom smislu, ali opet ništa od toga.  

– Angela Merkel je govorila o otvaranju Pandorine kutije na Balkanu, jer je to situacija koja uvek može biti eksplozivna, ne samo zbog fraze o Balkanu kao “buretu baruta”, već zato što uvek postoji dosta nerešenih stvari na ovom našem prostoru. Merkelova je na startu napravila “usku stazu, veoma tvrdu” ka konačnom cilju oko priznavanja Kosova kao nezavisne države. Ipak, interesantan je njen poslednji boravak u Beogradu kada je shvatila da je proteklo mnogo vremena i da taj “kosovski čvor iluzije” da se može preseći preko noći i ishitreno, iako je ona pokušavala preko Lajčaka, koji je bio njen izbor, ali je praktično sveden na neku situaciju prenosioca informacija i kurira, nemoćan da bilo šta učini, kao što je i EU nemoćna da nešto učini. Bez Amerike se nijedan od čvorova na Balkanu neće rasplesti – naglasio je on.  

Na pitanje da li veruje da plan Olafa Šolca i Emanuela Makrona koji podrazumeva status dve Nemačke, što je deo i Išigerovog plana i nekih novih inicijativa da se konačno rešenje za Kosovo odloži 10 godina, Stojanović je istakao da je taj plan dosta korigovan od svog prvobitnog izdanja.  

– Volfgang Išinger je veoma iskusan nemački diplomata koji sada predsedava Minhenskom konferencijom o bezbednosti, na kojoj se vake godine ispipava neki puls u svetu i gde je 2007. godine prvi put Putin rekao da je Rusija velika sila i da će braniti svoje interese. Taj govor je bio rezak i na neki način došlo je do otrežnjenja na Zapadu o tome da se ne može radikalno i preterano ići. Međutim, to je trajalo kratko, do 2008. godine. Tada je Merkelova zaustavila ulazak Ukrajine u NATO na Samitu u Bukureštu najavljujući da bi taj ulazak doveo do ovoga što se sada dešava. Nemci su tada, zajedno sa Francuzima, oko famoznih sporazuma Minsk 1 i Minsk 2, trebali da pacifikuju Ukrajinu da oblasti oko kojih se najviše i ratuje i koje su sada formalno pripojene Rusiji, da dobiju status posebne autonomije, ali u okviru ustavnog uređenja Ukrajine. Taj sporazum je torpedovan. Ta evropska inicijativa je propala i ušli smo u ratnu lavu – naglasio je Stojanović.  

Prema njegovim rečima, postojao je žestok pritisak na Nemačku, ne samo iz Vašingtona, nego i iz Evrope od Baltičkih zemalja, a posebno Poljske, ali i iz same Nemačke.  

– Šolc je, ulazeći u izbornu arenu baratao sa novom istočnom politikom, po uzoru na čuvenu Brantovu politiku, u čijem središtu je trebalo da bude bolji im konstruktivniji odnos sa Moskvom. Ništa od toga se nije dogodilo. Drugo, istorijsko opterećenje nemačko je bilo da su oni u početku javno izražavali da neće nemačko oružje pucati u ruske vojnike i posebno ekonomski razlozi. U tom času je prevladalo osećanje da taj rat može biti brzo završen i da ne treba previše iritirati Rusiju – rekao je Stojanović i dodao da jepolitički hrabar potez koji je učinio Šolc da ode kod Si Đinpinga, dva dana posle završetka Kongresa Komunističke partije Kine sa najjačom ekipom vodećih biznismena nemačkih firmi. 

 *Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.

Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter