Izvor:
19.01.2019 u 12:36
0

NADALEKO SE ČUJE IME SRBIJE: Svetski mediji svrstali posetu Putina među tri najvažnija svetska događaja ove nedelje!

Posetu predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji svetski mediji svrstali su među tri najvažnija svetska događaja ove nedelje.

Dok su moskovski mediji govorili o toploj dobrodošlici koja je organizovana prilikom Putinove posete, zapadni su konstatovali da je strategija balansiranja Srbije između Istoka i Zapada ponovo relevantna, a da je njen oslonac predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik Putin je bio veoma zadovoljan posetom Beogradu i tim povodom je na svom Tviter nalogu objavio desetak fotografija od pre dva dana. Ruski predsednik je tokom posete našem glavnom gradu zajedno sa srpskim predsednikom odao počast oslobodiocima Beograda, a potom su se dvojica predsednika nakon plenarnog sastanka obratili javnosti na zajedničkoj konferenciji za medije.

Sve ove fotografije mogu da se vide na zvaničnom tviter profilu predsednika Rusije. Jedan od detalja koji je tokom njegove posete izazvao veliku pažnju je poklon koji je dobio od srpskog predsednika – štene šarplaninca. Putin se svojim novim ljubimcem, koji se zove Paša, odmah pohvalio na tviter nalogu. Na ovoj društvenoj mreži nalaze se i njegove fotografije iz Hrama Svetog Save, ali i sa Miloradom Dodikom i Emirom Kusturicom.

Premijerka Ana Brnabić rekla je da je veoma zadovoljna Putinovom posetom, izuzetno važnom u političkom i ekonomskom smislu i koja apsolutno ne može da zasmeta Srbiji na putu evrointegracija. „Vodimo transparentnu i iskrenu politiku".

– Brisel zna za naše tradicionalne veze, političke i ekonomske, kao što i Moskva zna za aspiracije Srbije u EU – rekla je Brnabićeva

– Dobro je da postoji zemlja koja je ovako strateški pozicionirana, da je najbliže članstvu EU, a sa druge strane ima dobru komunikaciju sa Rusijom, koja je čini mi svakako važna EU – kazala je Brnabićeva.

Poruka ruskog predsednika Putina da će Rusija podržati dogovor između Beograda i Prištine, ako on bude u skladu sa Rezolucijom 1244 je poruka mira, ocenio je predsednik Skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun.

– Putinove poruke su veoma snažne. Srbija sada ima silu zaštitnicu, jaku zemlju uz sebe i u narednom periodu neće biti sama u borbi da se na dugoročan, održiv i miran način reši kosovsko pitanje – rekao je Drecun.

„Dižem ovu čašu”…

Predsednici Rusije i Srbije, na svečanom ručku koji je u čast svog visokog gosta priredio Aleksandar Vučić, razmenili su zdravice i poruke koje, po tonu kojim su izgovorene, govore o prijateljstvu, međusobnom uvažavanju i prisnosti dva lidera, prenosi Tanjug. Putin je Vučiću zahvalio na toplom prijemu i pozivu i ponovio da Srbiju i Rusiju vezuju prijateljstvo, dubinske istorijske i viševekovne duhovne veze.

– I tokom dobrih vremena i tokom komplikovanih vremena, Srbija je uvek prikazivala veliki karakter, veliku jačinu i spremnost da se bori”, rekao je Putin u zdravici. Danas, nastavio je Putin, imamo sve mogućnosti da prođemo kroz bilo koju komplikaciju ili iskušenja, a da ostanemo dostojanstveni i da se izborimo za svoje ciljeve.

– Poštovani gospodine predsedniče, tokom poslednjih godina, vi ne samo da pokazujete karakter u spoljnoj politici nego i unutrašnjim stvarima, pre svega u ekonomiji. Ako se ne varam, tokom poslednje dve godine srpski budžet ima suficit, a to je jedan veliki pokazatelj”, rekao je Putin. Ruski predsednik je Vučiću i srpskom narodu poželeo puno uspeha i prosperitet. „Dižem čašu za vas, za vaše zdravlje i za razvoj rusko-srpskih odnosa – rekao je Putin.

Aleksandar Vučić je izrazio zahvalnost i oa otpozdravio rečima:

– Rekao sam vam da ono što ste uradili 2015. godine nikada nećemo zaboraviti. Mislim da ljubav i poštovanje srpskog naroda osećate i danas, a videćete ga i večeras. Policija mi je već saopštila da je više od 125.000 ljudi na ulicama što se nije dogodilo u poslednjih 30 godina. Vi ste to zaslužili svojim predanim radom i poštovanjem koje ste uvek ukazivali našoj maloj Srbiji – rekao je Vučić.

– I to prijateljstvo je danas snažnije nego ikada zahvaljujući vama gospodine predsedniče. I velika je razlika između vas i mnogih koji su vama prethodili. Zato i ljubav i poštovanje srpskog naroda prema Rusiji danas je još veće nego što je bilo pre 20 i pre 30 godina”, naveo je predsednik. Poželeo je Putinu lično i ruskom narodu sve najbolje.

– Želimo vam mnogo zdravlja, mnogo uspeha i radosti. Srbija će ostati slobodna i nezavisna zemlja i ostaće tradicionalni prijatelj i saveznik Rusije. Hvala vam još jedanput i živelo srpsko-rusko prijateljstvo”, poručio je predsednik Srbije.

Izvor: Politika
Foto: Foto: Twitter/printscreen/ @KremlinRussia_E
Foto: Twitter/printscreen/ @MauriceSchleepe

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter