Izvor: Kosovo online/BSC Happy
21.01.2024 u 11:26
0

NAUMOVSKI JASAN: Okupljanje lidera u Skoplju prilika da region pokaže da može da sarađuje i bez EU

Okupljanje regionalnih lidera u Skoplju, čiji je domaćin premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski, dobra je prilika da se pokaže da Zapadni Balkan može da sarađuje i nezavisno od Evropske unije, smatra profesor i politički analitičar Vasko Naumovski. On za Kosovo onlajn poručuje da je svaka inicijativa koja podrazumeva pojačanu komunikaciju i saradnju između zemalja regiona dobrodošla.

U Skoplju će biti održan sastanak lidera regiona povodom Plana EU za rast Zapadnog Balkana, vrednog šest milijardi evra, kojem će prisustvovati predstavnici Brisela, ali i pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Džejms O’Brajan.

Naumovski, koji je bio potpredsednik Vlade Severne Makedonije za evropske integracije i ambasador u SAD, kaže da, uzimajući u obzir to da je naša zajednička budućnost u punopravnom članstvu svih zemalja u EU, treba pozdraviti sve što može da doprinese ostvarenju tog cilja, posebno ako je reč o inicijativama koje zahtevaju veću ekonomsku saradnju zemalja Balkana, kao što je Otvoreni Balkan.

„Verujem da će lideri regiona shvatiti da je budućnost naših građana u EU i da iza sebe treba da ostavimo sve podele, mržnje i svu negativnu energiju, sve ono što je, nažalost, prepoznatljivo za Balkan i što je obeležilo protekle decenije. Put ka evropskim integracijama je zapravo put ka povećanju saradnje, boljoj infrastrukturi, povećanju razmene ideja, stanovništva i radne snage, što je i jedna od inicijativa ovih sastanaka koji će se održati u Severnoj Makedoniji. Siguran sam da ćemo uz podršku EU i naših prijatelja iz SAD moći u dogledno vreme da pokažemo da ćemo imati konkretne rezultate na ovim poljima“, ističe Naumovski.

Kada je reč o sastanku posvećenom Planu rasta za Zapadni Balkan, Naumovski ističe da su sve te ideje lidera sa Balkana za konačnu stabilizaciju regiona kompatibilne i sa idejama EU.

„Nažalost, proširenje EU nije trenutno toliko na dnevnom redu, ali deo posla treba da završimo sami. Da sami pokažemo da smo sposobni da sarađujemo i bez EU, da smo sposobni da ispunimo sve te suštinske kriterijume za članstvo, tako da kada dođe trenutak da pregovaramo i te pregovore formalno ispunimo, možemo da skratimo pregovarački period i što pre postanemo deo EU“, zaključuje Naumovski.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter