Izvor:
12.09.2016 u 21:17
0

NOVINARI TELEMASTERA U PRIHVATNOM CENTRU PROVERILI: Da li je Srbija spremna za eventualni novi talas izbeglica?

Od početka migrantske krize kroz Srbiju je prošlo više od 700.000 migranata. Trenutno se u našoj zemlji nalazi oko 5.000 migranata, od čega je u stalnim centrima Komesarijata i u prihvatnim tranzitnim centrima smešteno oko 4.200 migranata. Jedan od njih je i centar za azil u Krnjači gde uveliko počinju pripreme za hladniji period godine, ali i za mogući priliv novih izbeglica.

U Centru za azil u Krnjači trenutno se nalazi oko 750 tržilaca azila, koliki je i smeštajni kapacitet centra, ali se u slučaju većeg priliva kapacitet može povećati na oko hiljadu mesta.

Pored azilanata iz Sirije i Irana, u centru je čak 80 odsto ljudi iz Avganistana.

Od kako je zatvorena balkanska ruta, a Mađarska zatvorila granicu prema Srbiji, migratni se u Krnjači zadržavaju i po nekoliko meseci.

Osim smeštaja i hrane, migrantima je u centru obezbeđena i medicinska nega, kao i neophodna odeća i obuća. Sve je pod kontrolom, kaže Ćirić, ali nadolazeći izazov je zima.

Komesar za izbeglice Vladimir Cucić takođe kao mogući problem naglašava činjenicu da „ide zima“.

U centrima u Srbiji ima mesta za još oko hiljadu i po migranata, kaže Cucić, s tim što se uveliko radi i na proširenju postojećih kapaciteta.

Više detalja pogledajte u večerašnjem Telemasteru u 18:30, samo na Happy TV

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter