Izvor: BSC HAPPY
20.08.2023 u 11:47
0

PREDSEDNIK IZ BUDIMPEŠTE: Razgovarali smo o brojnim projektima, Kosovu i Metohiji, kao i geopolitičkoj situaciji

Danas smo imali važan razgovor sa delegacijom mađarske Vlade, sa zvaničnicima ove države, razgovarali o brojnim projektima, obratio se predsednik Aleksandar Vučić iz Budimpešte.

Pruga Beograd-Budimpešta pre roka

– Razgovarali smo o brojnim projektima, pre svega o pruzi Beograd – Budimpešta. Svoj deo ćemo verovatno završiti i pre vremena. Zamolio sam premijera Orbana da i mađarska strana sa kineskim investitorima ubrza radove – kazao je Vučić.

Zaštitićemo energetsku bezbednost

– Razgovarali smo i o temama vezanim za energetsku bezbednost i stablnost obeju zemalja i dogovorili se kako da reagujemo i suštinski zaštitimo interese naših zemalja – naveo je predsednik.

Gradićemo velike sportske objekte

– Bilo je reči i o drugim projektima i danas jedna od važnijih stvari je bila, naravno i Atletsko svetsko prvenstvo, Mađarska na fantastičan način gradi svoje sportske kapacitete i preuzima organzacije i dovode ih iz drugih gradova, Ženeve, Lozane i nekih drugih metsa. Od vodenih sportova do mnogih drugih… Razmišljajući o Expo 2027 ponudili smo dodatnu saradnju sa Mađarskom državom i u širem planu osim nacionalnog fudbalskog stadiona želimo da izgradimo atletski stadion kakav smo videli juče, da imamo i više atletičara, to je veoma dobro za našu budućnost ali i za organizaciju velikih takmičenja Tu sad postoji poblem i oko naših novih stadiona koji su izgrađeni po UEFA standardima ko će da ih održava i na koji način ćemo da obezbeđujemo velike događaje. Zato ćemo pronaći neku od najboljih svetskih kompanija koja će nam pomoći da održavamo to i da radi za nas – kaže predsednik Vučić.

– Takva kompanija bi nam pomogla u dovođenju što više novih događaja i novih sadržaja koje možemo da napravimo za naše ljude i u Leskovcu i Loznici, potom i u Kragujevcu gde će biti veći stadion od ovih. Razume se posle toga i u Beogradu, jer to ne smemo da ostavljamo lokalnim samoupravama, jer znamo da to treba da se održava i posle godinu dana. Do oktobra moramo doneti odluku, da napravimo nešto što će da bude poput najvećeg sportskog reona u ovom delu Evrope, gde ćete imati i atletske i fudbalske stadione, da napravimo bazene za vodene sportove. Moramo naći rešenje za to – kaže predsednik.

U planu novi granični prelaz

Razgovarali smo i o graničnom prelazu. Želimo da napravimo nešto što dosad nije viđeno. Očekujemo podršku. Pokušaćemo da napravimo jednu kontrolu – za građane Srbije, Mađarske, za sve koji prolaze tuda. Da napravimo nešto što zahteva stotine miliona evra ulaganja – naveo je, ističući da će to biti predloženo i zvaničnicima Rumunije, da se takav prelaz napravi na tromeđi Srbije, Rumunije i Mađarske još jedan takav prelaz.

Kako je naveo predsednik Vučić to je bio predlog Mađarske, koji je srpska strana prihvatila sa oduševljenjem, jer to je za Horgoš od izuzetnog značaja.

Osim ovih glavnih tema, kako je rekao Predsednik Srbije bilo je reči i o političkim pitanjima i temama, kao što su evropski put Srbije i geopolitička situacija. Takođe je naveo koji značajni sastanci ga još očekuju, a među kojima je i susret sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom. Nakon posete Budimpešti predsednik nastavlja put Atine, gde ga, kako je rekao očekuju susreti sa liderima Zapadnog Balkana.

Razgovori o Kosovu i Metohiji

Na pitanje novinara da li je sa Viktorom Orbanom razgovarao o Kosovu i Metohiji i da li će o tome razgovarati sa Redžepom Tajipom Erdoganom, predsednik je odgovorio:

– Naravno, pričali smo o KiM. Mislim da ćemo imati tu razumevanje bolje i veće nego što je postojalo pre 20 i 25 godina, jer se mi zaista i ponašamo kao bliski i iskreni narodi – odgovorio je dodajući da očekuje da narodi bliskost osećaju.

Položaj Srba u Crnoj Gori

Na pitanje novinara povodom spekulacija u Crnoj Gori da Srbija preti ovoj državi, predsednik je odgovorio da unutrašnje stvari bilo koje države Srbiju ne zanimaju, već isključivo položaj Srba.

– Mi da pretimo Crnoj Gori? Kakve su to gluposti, ne pada nam na pamet. Mi samo pitamo kakva je pozicija Srba. Jedino nemojte da nam zabranite da pitamo šta je sa 30 odsto Srba u toj zemlji. Nemci u Mađarskoj imaju sve od vrtića, škola, univerziteta… A manje ih je u Mađarskoj nego Srba u Crnoj Gori. Jedino što su zamislili kako će i koliko da uvrede Srbiju – kaže Vučić i dodaje da je u regionu mnogo onih koji se takmiče kako će da uvrede Srbiju.

Očekuju nas izbori na svim nivoima

Predsednik se osvrnuo i na temu izbora, najavio da će oni brzo biti održani i to verovatno na najmanje tri nivoa.

– Slede nam lokalni, pokrajinski izbori, sasvim verovatno i parlamentarni izbori. Do pre tri dana su nam govorili da neće ni na jedne izbore. Nije ovo fontana želja. Izbori će imati vrlo brzo, da li za tri ili šest-sedam meseci. Ja se uvek radujem onima koji misle da će da izađu lako sa svojim protivnikom. To govori o pristupu. Taj pristup lako ćemo. Za one koji na svakoj utakmici moraju da pobede nema lake utakmice. Za nas je svaka politička borba teška i biće teška. Kada pogledate kako Beograd danas izgleda, a kako je izgledao razlika je drastična. Da ne pričam da je plata u Beogradu samo dvostruko veća. Svakako nismo sigurni pobednici, meni je drago da oni jesu. Sinioć je bilo 2:0 za Dinamo pa nisu pobedili u Atini – zaključio je predsednik Srbije.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter