Izvor:
27.04.2017 u 14:18
0

Odbijen zahtev Srbije o izručenju: KRVNIK HARADINAJ NA SLOBODI!

U Apelacionom sudu u francuskom gradu Kolmaru u toku je novo ročište na kojem se očekuje konačna odluka o zahtevu Srbije za izručenje lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja.

Nakon dva odlaganja javna sednica, na kojoj francuski sud treba da saopšti svoje mišljenje o ispunjenosti uslova za izručenje propisanih Evropskom konvencijom o ekstradiciji, zakazana je za danas u 9 sati.

9.07 – Direktan prenos iz sudnice iznenada je prekinut.

9.05. – Sudija je ušla u sudnicu, svi su ustali kako bi je pozdravila, a Haradinaj potom zamalo nije promašio stolicu kada je krenuo da sedne.

9.02 – Vidno je nervozna i branilac, advokat Ramuša Haradinaja, koja neprekidno lupa nogama o pod sudnice.

9.01 – Ovoga puta ispred sudnice nije bilo Haradinajevih pristalica, niti albanskih zastava. Haradinaj sve vreme nešto neprekidno zapisuje u svoju beležnicu.

9.00 – U sudnici vlada muk! Haradinaj za razliku od prethodnih ročišta Haradinaj deluje zabrinutije i ozbiljnije.

8.57 – Ramuš Haradinaj stigao u sudnicu.

8.40 – Ispred zgrade suda za sada se okupilo nekoliko desetina građana.

8.35 – Francuske vlasti su ispred suda u Kolmaru rasporedili jake mere obezbeđenja.

Haradinaja sprsko tužilaštvo tereti za brojne ratne zločine na Kosovu i Metohiji krajem devedesetih.

U slučaju pozitivnog mišljenja Istražnog veća suda, odnosno saglasnosti sa zahtevom Srbije, Haradinaj bi imao pravo da uloži žalbu na tu odluku Vrhovonom kasacionom sudu Fransuske, dok konačnu odluku o izručenju donosi francuska vlada, rekla je portparol suda u Kolmaru Sandra Di Rosa.

Ukoliko Apelacioni sud u Kolmaru da negativno mišljenje o zahtevu Srbije, izručenje Haradinaja neće biti moguće, dodala je di Rosa.

U tom slučaju Haradinaj ce biti slobodan da napusti Francusku, a Srbija ne bi imala pravo da se žali na odluku.

U međuvremenu, predsednik Albanije Bujar Nišani potpisao je ukaz kojim je dodelio državljanstvo Haradinaju i njegovoj supruzi Aniti.

Čim je objavljeno da ce Haradinaj dobiti dokumenta iz Tirane, pojavile su se spekulacije da bi on već danas, za kada je zakazano novo, četvrto, ročište u Apelacionom sudu u Kolmaru, mogao biti izručen Albaniji, jer je postao njihov državljanin.

"Državljanstvo tu uopšte nije od značaja. Bilo bi samo u slučaju da je Haradinaj državljanin Francuske, a državljanstvo Albanije bilo bi značajno ako bi ga Albanija krivično gonila. Takođe, kako je objasnio, ako bi dve ili više država tražile ekstradiciju, onda se uzima i državljanstvo u ozbzir kada se odlučuje kojoj državi će se dati, ali ni tada kao ključni argument", rekao je profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Milana Škulic.

Istraga protiv Haradinaja u Srbiji je pokrenuta 2004. godine, a u januaru je proširena novim optužbama i novim dokazima koji su prosleđeni sudu u Kolmaru.

Izvor: Tanjug/Kurir
Foto: youtube/printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter