Izvor: novosti
14.12.2022 u 09:59
0

PAŽNJA, NOVA SMS PREVARA! Beograđanina ojadili za 350.000 dinara!

Internet prevare sve su češće, a neretko se dešava da korisnici budu namamljeni da daju svoje podatke, koji posle budu zloupotrebljeni, pa ostanu bez novca na računu.

Poslednji u nizu takvih slučajeva dogodio se kada je jednom Beograđaninu ukradeno 340.000 dinara. 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Čekajući pošiljku koja preko „Pošte Srbije“ stiže iz Amerike, Beograđanin je dobio SMS sa linkom preko kojeg mora da plati carinu. Ušao je na link, platio kreditnom karticom, a nakon nekoliko sati saznao da mu je sa računa nestalo 340.000 dinara. Da se ovo dešava, potvrdili su iz „Pošti Srbije“.

„Pošta“ je definitivno jedan od brendova u koje naši građani imaju poverenja i vezuju je za donošenje razglednica, pisama, paketa i onda hakeri koriste to poverenje kod građana koje postoji u tradicinonalne vrednosti“, navela je Milica Spasić, direktorka informacionih tehnologija u „Pošte Srbije“.

Zahtev da se carina plati u evrima – prvi znak za sumnju

Prevaranti traže da se carina plati u evrima i to je prvi znak da treba posumnjati, jer se carina, kada je sve legalno, plaća u dinarima.

– Jedan drug mi je skoro rekao „umalo da nasednem na prevaru, stiglo mi je da platim neku carinu“ i kaže on da je mislio da je to stvarno, jer je čekao neku pošiljku iz inostranstva, ali mu je bilo čudno zašto u evrima da plati i onda je pogledao taj link i sve to i shvatio da je prevara. U ovom slučaju gde su platili par evra treba odmah da blokiraju karticu kako bi sprečili da im više sredstava bude skinuto – rekao je IT stručnjak Luka Milanković.

U prevarama 2020. godine ukradeno više od 56 milijardi dolara

Prema podacima stranih medija, 2020. godine u internet prevarama u svetu ukradeno je više od 56 milijardi dolara. Na sajtovima koje kreiraju prevaranti, često se koriste i ćirilica i latinica, ima mnogo stranih termina i to su najčešći signali da nešto nije u redu.

– Kada kliknu na link gde treba da ostave podatke o svojoj platnoj kartici taj link nije link pošte ili neke institucije, to je često fišing link, često u tom delu gde piše naziv sajta budu neki nasumični karakteri i slova i nešto nepoznato nama, a nekad bude i nešto što može da liči na naziv sajta kompanije – rekao je Milanović.

Za internet plaćanje ne koristiti kreditne kartice

U Narodnoj banci kažu da rizik zloupotrebe kartice za iznos veći od 3.000 dinara preuzima banka, ali da to ne važi ako građani sami daju podatke na lažnom sajtu. Upućeni u ove prevare savetuju da, ako se već nešto plaća preko interneta, to ne treba raditi kreditnom karticom, već jednokratnim karticama na kojima ima toliko novca, koliko je za transakciju neophodno.

– Građani mogu da se obrate našem kontakt centru ili da pošalju mejl i mi onda sve to dalje prijavljujemo nacionalnom centru koji će dalje preduzeti aktivnosti – istakla je Spasićeva.

Svaku sumnjivu poruku prijaviti

Hakeri mnogim građanima šalju linkove kako bi ih prevarili i dovoljno je da im nekoliko njih poveruje. Kasnije hakeri između sebe na sajtovima koje samo oni znaju objašnjavaju uspešne načine prevare.

Svaku sumnjivu poruku treba prijaviti, kažu u „Pošti“. Ipak, praksa je pokazala da je novac uglavnom izgubljen i da je veoma teško pronaći počinioca. Ovakve krađe su krivično delo za koje je predviđena i kazna zatvora.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter