Izvor: tanjug
04.12.2022 u 18:04
0

„PODRŽAVAMO SVE MERE KOJE SRBIJA PREDUZIMA“ Iranski ministar uputio poziv predsedniku Vučiću da poseti Teheran

Ministar inostranih poslova Irana Hosein Amir Abdolahijan izjavio je danas da je preneo pozdrave iranskog predsednika Ebrahima Raisija predsedniku Srbije Aleksandru Vučiču, kao i da je uputio zvaničan poziv da srpski predsednik poseti Iran. 

– Nadam se da ćemo biti svedoci zvanične posete predsednika Vučića Teheranu – rekao je Abdolahijan posle sastanka sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem u Ministartsvu inostranih poslova.

Dodao je da dve zemlje imaju dobru bilatralnu, političku, ali saradnju na polju parlamentarnih odnosa i preneo da je sa Dačićem razgovarao o širokom spektru saradnje između dve zemlje, naglašavajući da Iran Srbiju vidi kao istočnu zemlju na zapadu, ali i zapadanu zemlju na istoku. 

Iranski minsitar spoljnih poslova uzrazio je zadovoljstvo što je, kako je kazao, trgovinska razmena povećana za 50 odsto u poslednjuih godinu dana.

Ivica Dačić posle sastanka sa iranskim kolegom Hoseinom Amir Abdolahijanom: Srbija je zahvalna Iranu zbog stava o Kosovu i Metohiji!

Abdolahijan je kazao da su spremni da odže 16. sednicu ekonomskog komiteta o saradnji dve zemlje i naglasio da Iran svim zemljama Zapadnog Balkana želi mir i prosperitet. 

– Imajući u vidu dugu saradnju, pružamo ruku prijateljstva Srbiji i svim drugim zemljama Zapadnog Balkana – poručio je iranski ministar inostranih poslova. 

On je naglasio da Islamska republika Iran podržava poštovanje teritorijalnog integriteta svih zemalja i Srbije zbog čega insistira na očuvanju tog integriteta i nacionalnih intersa Srbije.

– Podržavamo sve mere koje Srbija preduzima u tom pravcu – rekao je Abdolahijan. 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Govoreći o situaciji u Iranu, kazao je ta zemlja bila suočena sa mešanjem stranog faktora u unutrašnja pitanja i da je iranski narod izašao uzdignute glave iz hibridnog i višeslojnog rata.

– Za nas je bilo jasno da SAD i neke zapadne zemlje tragaju za izazivanjem nemira u Iranu – rekao je Abdolahijan. 

Dodao je da Iran neće dozvoliti nijednoj strani da izazove teror u toj zemlji, prenevši da je razgovarao sa šefom diplomatije EU Žozefom Boreljom o ukidanju sankcija Iranu i preneo da mu je rekao da je Iran prihvatio dogovor koji je u interesu iranskog naroda.

Abdolahijan je kazao i da je razgovarao i sa nekoliko ministara spoljnih poslova nekih evropskih zemalja, ne precizirajući o kojim je zemljama reč i da im je preneo da bi sve strane trebalo da se vrate na poštovanje svojih obaveza. 

Iranski ministar je istako da je Iran nema ograničenja za proširenje odnosa sa Srbijom i da je spreman da kroz seriju dokumenata pristupi i saradnji u oblasti energetike ukoliko od Srbije dobije zahtev o tome. 

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.

Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter