Izvor: HAPPBSC
30.01.2024 u 21:38
0

POSLEDICE PO SRBE: Dalekosežne posledice za Srbe na KiM zbog ukidanja dinara

Kancelarija za KiM Vlade Srbije izdala je memorandum u kojem se naglašava da bi ukidanje korišćenja srpskog dinara na KiM moglo imati dalekosežne posledice na kritične sektore kao što su bolnice, obrazovne ustanove i vrtići koji su od vitalnog značaja za potrebe srpskog stanovništva na KiM, preneo je danas portal PavlovićTudej pozivajući se na diplomatske izvore.

U memorandumu, koji, kako navodi taj portal, kruži po diplomatskim krugovima EU i SAD i u koji su u PavlovićTudej imali uvid, navodi se da bi obustava plaćanja u srpskim dinarima odmah pogodila više od 100.000 Srba, kao i različite etničke grupe poput Roma, Goranaca, Crnogoraca, Hrvata, Turaka, Aškalija, Egipćana, Albanaca i Bošnjaka, ocenjujući da je reč o “najopasnijem koraku eskalacije Prištine do sada“.

Navodi se da “vitalne institucije“ poput škola, vrtića i bolnica ne bi bile u stanju da izmire svoje finansijske obaveze, uključujući isplatu plata, nabavku osnovnih stvari i operativne troškove, što bi dovelo do humanitarne krize i pogoršanja “već neizvesne situacije“ za Srbe na KiM. U memorandumu se naglašava “ozbiljna zabrinutost“ zbog uticaja koje bi zabrana upotrebe dinara mogla da ima na održivost malih preduzeća u vlasništvu Srba sa KiM, što bi moglo da dovede do zatvaranja tih preduzeća i gubljenja radnih mesta. U političkom smislu, u memorandumu se izražava zabrinutost zbog potencijalnih posledica na dijalog Beograda i Prištine kojim posreduje EU, prošle sporazume i energetske paktove, koji su, kako se navodi, ključni stubovi regionalne saradnje.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter